Se när Alexandra Ortega hjälper en hundägare tygla sin bångstyriga hund: ”Det finns några uppenbara fel här”. Foto: SVT Dokumentär/Ivan Blanco

Hunduppfostran väcker känslor – ”Hatet har inga gränser”

Uppdaterad
Publicerad

Hur ska man uppfostra sin hund? Ska det var med disciplin och ett tydligt ledarskap eller med uppmuntran och godis? Ska man ha halsband eller sele på hunden? Dessa frågor kan tyckas harmlösa, men faktum är att det pågår en laddad konflikt inom hundvärlden. Frågan om hur man ska hantera sin hund rör upp starka känslor.

– Jag har fått ta emot så mycket hat och hot under åren. Jag har kallats djurplågare utan gräns, jag har kallats ”Hitler”, folk skriver att de vill strypa mig.

Det här berättar Alexandra Ortega som äger 30 egna hundar och samtidigt driver en verksamhet där hon hjälper andra som har problem med sina hundar.

Disciplin och ledarskap

De flesta av Alexandras egna 30 hundar bor hos henne eftersom ingen annan vill eller kan ha dem.

– Olympus, en stor cane corso, har fem polisanmälningar på sig. Han har attackerat både människor och djur. Polisen bad mig ta hand om honom, annars skulle han avlivas, berättar Alexandra.

– Jag har fått ordning på mina hundar genom att tillämpa ordning och reda, disciplin och ett mycket tydligt ledarskap. Det är du som hundägare som måste ändra ditt beteende mot din hund och visa vad som gäller. I 99 procent av fallen är det du och inte hunden som är problemet.

Men det är detta, hennes strikta sätt att behandla hundarna, som rör upp starka känslor hos delar av hundsverige. Kommentarerna om henne på olika hundforum är skoningslösa.

– Det räcker med att jag lägger ut en bild på hundar i strypkoppel för att folk ska gå igång. Hoten och hatet har inga gränser. Jag har fått lära mig att hantera detta för att orka fortsätta, säger Alexandra, som hämtat inspiration till sin verksamhet från den världsberömda hundtränaren Cesar Milan.

Bara godis istället

På motsatt sida i den här konflikten står bland andra Anders Hallgren som kallar sig Sveriges första hundpsykolog. Anders har skrivit ett 30-tal böcker om hundar och sysslat med hundträning i över 50 år.

– Man kan lösa nästan alla hundproblem med vänlighet och positiva träningsmetoder. Bestraffningar och hård disciplin hjälper bara tillfälligt, säger han.

Enligt Anders Hallgren beror till exempel aggressivitet hos en hund ofta på att hunden har stressproblem eller ont någonstans.

– Man måste se till varför en hund uppför sig illa och behandla det. Det fungerar inte att bara bestraffa beteendet, säger Anders Hallgren.

Anders Hallgrens kommentar till hotet och hatet mot Alexandra Ortega är att hundar väcker starka känslor i alla läger och att det alltid är lätt för anonyma människor på nätet att hata. Han tar själv avstånd från alla former av hat och hot.

– Även jag har fått ta emot glåpord. Jag har kallats ”velourgubbe” och ”köttbulleproducent” eftersom mina metoder är så snälla och mjuka, säger han

”Ger aldrig upp”

Alexandra Ortega menar att det i regel inte går att få ordning på en aggressiv eller problematisk hund med bara positivt bemötande.

– Mina kunder kommer ofta till mig som sista utväg när de redan provat allt annat, säger Alexandra.

– Jag arbetar i motvind och min verksamhet är alltid ifrågasatt och kritiserad. Men jag gör det här för att ge hundar, som troligen skulle avlivas annars på grund av sitt beteende, chansen till ett bättre liv. Jag kommer aldrig att ge upp det här.

Dokumentären ”Alexandra och alla hennes hundar” sänds i SVT1 klockan 21 den 11 februari och finns på SVTPlay från den 9 februari.

Fakta

Alexandra Ortega, 32 år

Äger i dag 30 egna hundar.

Verksamhet: Arbetar med hundar med problematiska beteenden. Ingen lydnadsträning.

Bakgrund: Utbildad hos hundtränaren Cesar Milan i USA.

Hundfilosofi: Flexibilitet, ledarskap, tydliga regler och gränser. Problemen ligger nästan alltid hos hundägaren, inte hos hunden.

Anders Hallgren, 80 år

Äger i dag ingen hund.

Verksamhet: Arbetar med alla sorters hundar, både lydnad och problembeteenden. Skriver böcker om hundar.

Bakgrund: Utbildning som psykolog för människor.

Hundfilosofi: Kärlek och godis är bästa metoden, inte regler och disciplin och aldrig någonsin hårdhänta metoder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.