”Lägg inte alla ägg i samma korg”

Uppdaterad
Publicerad

För många ter sig en ränta på åtta procent som en ren fantasi, men historiskt sett har räntorna faktiskt legat kring sex procent.

Dagens låga räntor lockar många att ta stora lån på sina bostäder som dessutom trycks upp i värde av det låga ränteläget. Bankerna har dock gradvis skärpt sina krav för att låna ut. Att ha fast anställning är i dag näst intill ett måste för den som vill söka lån.

Ska klara amortera allt på 50 år

Dessutom gör banken en bedömning av din betalningsförmåga. Du ska inte bara klara en ränta på åtta procent – flera gånger högre än i dag. Flera banker, däribland Nordea, kräver också att du ska klara att amortera av dina bolån på 50 år, även om det inte betyder att du faktiskt behöver göra det.

Viktigt göra egen riskbedömning

För den som redan har sina lån är det dock viktigt att fortlöpande göra sin egen riskbedömning. Att ha fast jobb är ingen garanti för att man sitter säkert.

– Man brukar prata om huruvida man har alla ägg i samma korg eller inte, säger SVT:s ekonomikommentator Peter Rawet, och fortsätter:

– Jobbar du på en liten bruksort med en stor arbetsgivare och ett specialiserat arbete och har lån på din bostad, så är du förstås mer exponerad.

Den som kan bör alltså fösöka hitta balanser och riskspridning på flera områden i sin vardag, så gott det nu går.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.