Hur gammal mat kan man äta?

Uppdaterad
Publicerad

Debatten om att det slängs för mycket mat tycks ha fått effekt. Var sjunde tillfrågad i en undersökning i fjol säger att de slänger mindre mat nu än för några år sedan.

Enligt enkäten, gjord av Konsumentföreningen Stockholm, är det viktigaste skälet för de tillfrågade att minska matavfallet ekonomiskt. Man vill helt enkelt spara pengar.

För att minska sitt matslöseri måste man bland annat ha kunskap om vad som fortfarande går att äta och vad som blivit så dåligt att det måste slängas.

Skillnad på datum Inte minst är det viktigt att skilja mellan ”bäst-före-datum” och ”sista förbrukningsdag”.

”Bäst före” kan översättas med ”minst hållbar till” men ofta kan man utan problem konsumera produkten även efter datumet på förpackningen.

-Hur länge efter bäst-före-datumet det går att äta maten beror på hur den hanterats. Om den legat i rumstemperatur en halv dag innan man lägger den i kylskåpet håller den inte lika länge som om man omedelbart lagt in den i kylskåpet, säger Mats Lindblad, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Lita på sinnena

Enligt Mats Lindblad ska man lita på sina sinnen.

-Luktar eller smakar maten konstigt så släng den. Annars kan man äta den även efter bäst-före-datumet, säger han.

Hur länge man kan behålla mat efter bäst-före-datumet beror på vad det är för slags produkt och hur den är förpackad.

Om det till exempel är en vakuumförpackning spelar det stor roll om man öppnat den eller inte.

Öppnad förpackning?

Allmänt kan sägas att bäst-före-datum gäller oöppnad förpackning även om det i vissa fall inte spelar så stor roll om man öppnat förpackningen.

Enligt Mats Lindblad gäller det till exempel mjölk, som kan vara drickbar ganska länge efter bäst-före-datum. Men det förutsätter förstås att den förvarats på rätt sätt.

-Mjölk påverkas inte så mycket av att förpackningen har öppnats. Det viktiga är temperaturen, säger han.

Mats Lindblad kan inte nog understryka hur viktigt det är att förvara maten i rätt temperatur. Ju kallare desto längre hållbarhet.

-Om man sänker temperaturen i kylen från åtta till exempelvis fem grader så utvecklas bakterierna mycket långsammare.

Otjänlig

Men vad är då ”sista förbrukningsdag”?

Det är ett betydligt klarare uttryck än bäst-före. Det betyder helt enkelt att efter det angivna datumet finns det risk att maten är otjänlig.

Återigen förutsätter det att produkten förvarats på rätt sätt och dessutom i oöppnad förpackning.

”Ät genast!”

Mats Lindblad tror inte att man generellt sett blir sjuk om man äter mat i obruten förpackning efter ”sista förbrukningsdag”.

Men exempelvis rökt och gravad fisk tycker han att man ska äta i stort sett omedelbart efter att man har öppnat förpackningen.

-Det gäller särskilt dem som finns i riskgrupperna för listeriaförgiftning, till exempel gravida, säger han.

Skilnaden mellan de två typerna av datummärkning understryks ytterligare av att varor med sista förbrukningsdagen inte får säljas sedan datumet har passerats.

Något sådant förbud finns inte när maten är märkt med bäst-före-datum.

Örjan Magnusson

orjan.magnusson@svt.se

Bäst före-dag

På Livsmedelsverkets webbsidor kan man läsa om datummärkning av matvaror, bland annat bäst-före-datum:

• Livsmedel märkta med bäst före-dag ska hålla ytterligare en tid efter datumet om de förvaras på rätt sätt och i obruten förpackning. Det är säljarens ansvar att produkten är av fullgod kvalitet.

• Efter uttrycket ”bäst före” ska dag, månad och år stå. Det måste vara i den ordningen. Det kan då stå ”bäst före 01 24 2012”.

• För livsmedel med en hållbarhet om högst tre månader räcker det med att det står dag och månad. Om hållbarheten är längre än 18 månader behöver bara året anges, till exempel ”bäst före utgången av 2012”. Med detta menas att livsmedlet är bäst före den 31 december 2012.

Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.