Så påverkar alla hjärtans dag-rosorna klimatet

Uppdaterad
Publicerad

Det säljs närmare tio miljoner rosor i Sverige i dagarna. Men rosenbladen har många flygtimmar bakom sig innan de hamnar i din kärestas famn. Så påverkar blomman klimatet.

Alla hjärtans dag är den åttonde viktigaste försäljningsdagen för handeln, om man frågar handlarna själva, visar en undersökning från arbetsgivarorganisationen Svensk handel. För blomsterhandlarna är högtiden ännu viktigare. I februari, säljs mellan 9 och 10 miljoner rosor räknat i stjälkar, enligt Rolf Persson, ordförande i blomsterbranschens riksorganisation, BRO.

– 10 procent av årets totala konsumtion förbrukar vi i februari, peaken är på alla hjärtans dag, säger han till SVT Nyheter.

Det krävs som regel mycket sol och värme för att producera snittblommor och därför kommer alla rosor som säljs i Sverige nästan uteslutande från östafrikanska länder som Etiopien och Kenya.

Eftersom snittblommor är en färskvara till skillnad från krukväxter sker transporten med flyg till Nederländerna och sedan körs de med lastbil till svenska butiker.

Solodlat eller närodlat

Någon omfattande studie på hur transporten av snittblommor till Sverige påverkar klimatet finns inte. Sett till Sveriges totala konsumtion står importen för två tredjedelar av de konsumtionsbaserade utsläppen av växthusgaser, enligt Naturvårdsverkets data.

Men BRO:s ordförande menar att koldioxidutsläppen skulle bli mycket högre om man skulle försöka odla rosorna i Sverige i stället för i Afrika.

– Med tanke på energiförbrukningen skulle man inte klara av att producera rosor i Sverige. De afrikanska länderna har de rätta förutsättningarna.

Utsatt arbete

Att flygtransport är bättre ur klimatsynpunkt jämfört med närodlade rosor får medhåll av Fairtrades blomansvarige Christopher Riddselius.

– Beroende på hur man räknar påverkar det klimatet i en liten utsträckning. En ros från Kenya innebär fem gånger mindre koldioxidutsläpp jämfört med en ros som inte värmts upp av solen.

Fairtrade certifierar blommor, men det handlar inte om hur klimatvänlig blomman är utan om hur produktionen påverkar mänskliga rättigheter. Ett problem blomindustrin dras med är dåliga arbets- och levnadsvillkor för anställda på plantagen.

– Det har hänt att gravida har fått göra graviditetstest innan de blir anställda och att de inte blivit korrekt informerade när odlingarna i växthusen just har besprutats. Det är ett tufft jobb att arbeta på en blomplantage, särskilt i ett varmt land nära ekvatorn, säger Christopher Riddselius.

Köp tulpaner för klimatet

Ur klimatsynpunkt är ett alternativ att köpa svenskodlade tulpaner i stället för rosor till alla hjärtans dag.

Men det är viktigt att komma ihåg att rosproduktionen i Östafrika i hög grad ger försörjningsmöjligheter till kvinnor berättar Lena Ekelund Axelson, professor i hortikulturell ekonomi vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

– Rosindustrin sysselsätter framförallt kvinnor och är betydligt bättre än alternativen. Genom att lita på kontrollen och köpa rosorna så bidrar man till en ekonomi i länder som behöver exportintäkter i ett hyfsat schysst system, säger hon.

Det betyder blommans märkning

Svenskt Sigill

Säkerhetsställer kvalitén i svenskodlade prydnadsblommor, plantor, krukväxter och livsmedel. Ställer krav på att växtodlingen ska ha begränsad påverkan på klimat och miljö.

Fairtrade

Märkning jobbar för att ge schyssta arbets- och levnadsvillkoren för anställda i produktionskedjan.

Krav

Kontrollmärkning för ekologisk odling. En garant för att konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel inte används i uppdrivningen av blommor och växter. Finns ingen ekologisk märkning av snittblommor i svensk handeln i dag.

EU-ekologiskt

Sörjer för att EU:s lagstiftning inom ekologiskt jordbruk följs i produktionen.

Rainforest Alliance

Fokus på hållbarhet som ska inrymma både miljö och socialt ansvar. Certifiering med ursprung i USA som riktar in sig på odlare av kaffe, bananer, citrusfrukter, kakao, blommor och även skog.

Källa: ICA, Krav, Fairtrade

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.