Hjärtan, kanelbullen och Sverige har en egen särskild dag som frias varje år. Foto: TT

Därför firar vi i dag – och så skapar du en egen dag

Uppdaterad
Publicerad

Vad har kanelbullen, kärlekspar och landet Sverige gemensamt? De har alla tillägnats en egen högtidsdag som uppmärksammas varje år. Men vad är hemligheten med att få folk att sluta upp kring en särskild dag?

I dag firas alla hjärtans dag med geléhjärtan till fikat och om vi har en partner, köper vi en bukett rosor i mataffären på vägen hem från jobbet.

Firandet har sitt ursprung i det romerska helgonet Valentin och medeltidens människor som såg fåglarnas försök att skaffa sig en partner i februari som ett tecken att ta efter, enligt Nordiska museet.

Sug för godis

I Sverige började vi bry oss om Valentindagen, som den ibland kallas för, i modern tid. Butikshandlarna hämtade konceptet från Storbritannien på 1950-talet eftersom man såg en potential i marknadsföringen. Varför alla hjärtans dag fick fäste i Sverige har till stor del att göra med svenskarnas sug för godis.

– Det sker samtidigt som intåget av sötsaker under 30- och 50-talet. Och definitivt under alla hjärtans dags storhetstid på 80-talet, då vi ser en explosion i utbudet av smågodis i Sverige. Men intresset för dagen har gått upp och ner genom åren, säger Jonas Engman etnolog vid Nordiska museet.

Väcka engagemang

På senare år har alla hjärtans dag fått konkurrens från andra temainriktade dagar. Ofta har de ett syfte att väcka uppslutning kring en aktuell samhällsfråga.

Ett framgångsrikt exempel är klimatmanifestationen Earth hour som går ut på att varje hushåll eller företag släcker all elektricitet under en timme. Första initiativet arrangerades av en lokal miljögrupp i Australien med stöd av Världsnaturfonden 2007. Mörkläggningen har nu vuxit till ett globalt fenomen och genomförs varje år världen över.

Förutom att riksdagen beslutar om vilka dagar som ska få klassas som röda helgdagar finns det inget som hindrar någon från att ta en dag och göra till sin egen högtid. Men det är viktigt att ha en idé om vad dagen ska handla om, enligt beskrivningen på temadagar.se.

Alla vill ha en egen dag

I dag görs massor försök att göra anspråk på dagar. Det sker inom yrkesbranscher, intresseorganisationer, livsstils- och hälsotrender och lokala samhällen, där sociala medier fyller en viktig samlande roll.

Enligt Jonas Engman är hemligheten till varför en dag får följare, att tanken måste väckas hos människor vilka vi är – eller vill vara.

– Dagen ska utmana något och samtidigt stödja våra grundläggande värderingar. Ta internationella kvinnodagen som trots allt är en framgångsrik dag. Den plockar upp en väsentlig fråga kopplad till modernitet, jämställdhet och rättvisa. Ord som har starka symbolvärden.

Det vi bryr oss om: Erotik

Vad får oss att bry oss om just alla hjärtans dag?

– I firandet finns en laddning om att vara ömsint, kärleksfull och att vi tänker på varandra. Och erotik, det vill säga att visa att man är förälskad i någon.

1. Ägghalvans dag: 8 februari

Ena halvan av ägget har en dag för den som vill ha sina ägg hårdkokta.

2. Cheese Doodle-dagen: 5 mars

Om det finns anledning att debattera huruvida de krispiga ostbågarna ska kallas för båge eller krok är det på den här dagen.

3. Bussförarens dag: 18 mars

Har busschauffören glatt humör är det sannolikt på den här dagen. 

4. Grammatikdagen: 22 mars

Ett initiativ för att höja grammatikens status i skolan och på arbetsplatser. När grammatikdagen infaller kommer inte ens språkpoliser undan tillrättavisning

5. Världsdagen för intellektuell äganderätt: 26 april

En av många FN-dagar och denna tillägnas vikten av att värna om upphovsrätten.

6. Byxfria dagen: 3 maj

Det sägs att ett skojfriskt kollektiv tog av sig byxorna i New Yorks tunnelbana för att skapa lustfyllt kaos. Åh vips så kom dagen till.

7. Internationella klumpfotsdagen: 3 juni

Att födas med klumpfot är inget roligt och kräver behandling.

8. Punkens dag: 7 juni

7/6 = 76. 1976 var året punken föddes enligt en del musikkännare.

9. Internationella dagen för frisk andedräkt: 6 augusti

Att borsta tänderna denna dag är inte för mycket begärt.

10. Europeiska Migrändagen: 12 september

Ingen vill ha migrän men om det skulle inträffa på en dag... eller nej.

11. Alla själars dag: 3 november

Vi hedrar minnet av våra nära och kära som inte finns med oss längre.

12. No hate day: 4 november

Tyvärr behövs det mer än en dag om året för att stå enade mot näthatarna.

13. Drick en öl-dagen: 3 december

Kräver inte någon större förklaring. En del firar dagen med att dricka två öl.

Källa: Temadagar.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.