Annika Lindberg, rådgivare på Sverige kommuner och landsting (SKL) har granskat dagordningar och förklarar här hur EU påverkar din kommun eller region. Foto: Diana Savina

Hur påverkas din kommun eller region av EU? Vi reder ut!

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s lokala nyheter tog hjälp av SKL för att reda ut på vilket sätt din kommun och region påverkas av EU.

Vad betyder EU för IS-återvändarna, torgförsäljarna och de bemanningsanställda? För ansiktsigenkänning som närvarokontroll och skolors arbete mot hedersrelaterat förtryck? För cirkusen i Karlshamn, stadskärnan i Borås och fordonspoolen i Halmstad? Eller för diplomen som föreslås hängas upp efter släckningsinsatserna, då Ljusdals skogar stod i brand?

Sveriges kommuner och landsting (SKL) har för SVT:s lokala nyheters räkning gått igenom ett stort antal fullmäktigeprotokoll – främst från kommuner. Rådgivaren Annika Lindberg har gått igenom punkt efter punkt, för att identifiera vilka frågor som påverkas av EU – och på vilket sätt.

För fler lokala granskningar inför EU-valet hänvisar vi till dina lokala nyheter.

Ljusdals kommun:

Stockholms stad:

Södertälje kommun:

Lycksele kommun:

Karlshamns kommun:

Örebro kommun:

Trollhättans kommun:

Sollefteå kommun:

Borås stad:

Vad är ”Dagordningsmetoden”?

”Dagordningsmetoden” har utvecklats av SKL i samarbete med statsvetare, för att illustrera hur EU påverkar en kommun eller region. Fullmäktigedagordningar analyseras, med fokus på de politiska sakfrågorna. I analysen skiljer man på ”rättslig påverkan” från förordningar eller direktiv, och ”politisk påverkan” av politiska mål, handlingsplaner eller samverkan.

Många gånger är det kommunen eller regionen som äger beslutet, men man kan ofta skönja en indirekt påverkan från lagstiftning eller samarbeten inom EU. Två vanliga exempel är när offentliga upphandlingar görs, som kan härledas till EU:s upphandlingslagstiftning, samt plan- och bygglagen, som innehåller flera EU-direktiv på bland annat miljö- och klimatområdet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet