”Jag är uppvuxen med husvagn”, berättade C-ledaren Annie Lööf när hon blev upplyst om att flera av hennes sympatisörer tycks vara stolta och glada husbilsåkare. Foto: TT

Husbilskompisar och cykelfantaster: Det är centerpartisterna enligt Facebook

Uppdaterad
Publicerad

Husbilsåkare, cykelvurmare och politiskt tvärsäkra. Det är Centerpartiets och Annie Lööfs väljare – åtminstone om man ser till vilka Facebook-grupper som är populära bland partisympatisörerna.

Under tisdagen var det Centerpartiets dag i Almedalen. På kvällen deltog partiledaren Annie Lööf i SVT:s Opinion live på SVT-scenen i Visby. Förutom hårda frågor om politik fick hon en genomgång av partiets väljare på Facebook.

LÄS MER: Opinion live Almedalen 4 juli

Almedalen 2017

Opinion live har tagit reda på vilka grupper deras väljare är medlemmar i på sociala medier. Första gruppen som nämndes var ”Husbilskompisar.se”, en samling husbilsentusiaster på 18.000 medlemmar.

Ett intresse som Annie Lööf inte hade några svårigheter att se i varken väljarna eller sig själv.

– Jag är uppvuxen med husvagn, svarade partiledaren.

Husbilsgruppen är dessutom stor även hos Liberalernas väljare, något Jan Björklund fick reda på under gårkvällen.

Två andra populära livsstilsgrupper bland centerpartister är ”Cyklistbubblan” och ”Family living – the true story” – där medlemmar utan censur delar bilder på sina egna vardagstökiga hem.

LÄS MER: Får och vedspis – så ser vänsterväljaren ut på sociala medier

På politikområdet är var det ”Vi som inte stödjer Israel”, ”Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar!” och ”Vi som inte tänker rösta på Sverigedemokraterna 2018”.

– Då röstar de kanske på oss, sade Lööf om den sistnämnda gruppen.

Så gjorde vi

Med hjälp av Facebook Graph har SVT Opinion gjort sökningar på vilka grupper som är populära bland personer som har angett att de gillar Vänsterpartiet på Facebook. Resultaten är inte rangordnade utan bygger på Facebooks egna matchningar. Utifrån detta har redaktionen har gjort ett urval.

Research: Helena Löfving

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2017

Mer i ämnet