Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Studier visar att människor som inte får ta med sina husdjur under evakueringar väljer istället att stanna kvar”, säger statsvetaren Arita Holmberg. Foto: Martin Meissner/AP/TT

Forskaren: Husdjur borde tillåtas i skyddsrum

Uppdaterad
Publicerad

I dag får man inte ta med sig hunden in i skyddsrummet. Den får inte alltid följa med om husse och matte evakueras heller. Men regelverket för husdjur inom totalförsvaret bör ses över, anser Arita Holmberg, docent i statsvetenskap vid Försvarshögskolan i Stockholm.

– Det finns en risk att våra husdjur står helt utan skydd i händelse av kris eller krig.

I ungefär vart tredje hem i Sverige finns ett husdjur. De ses som familjemedlemmar, men vid kriser som kräver att familjen evakueras eller söker skydd får husdjur i dag inte följa med.

– Husdjur omfattas av djurskyddslagen men det är inte säkert att den följs i krig. Våra husdjur faller mellan stolarna, säger Arita Holmberg, docent i statsvetenskap vid Försvarshögskolan i Stockholm.

En annan risk hon ser är att människor vägrar låta sig evakueras om de inte får ta med sina djur.

Flyr med djuren

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ska man lämna sitt djur hemma med en matranson som räcker ”för en tid” – något som är helt otänkbart för många djurägare.

– Det har vi sett inte minst i samband med kriget i Ukraina, där många som flydde tog med sig sina djur. Det ledde bland annat till att EU rekommenderade medlemsstaterna att göra undantag från kravet på karantän för djur i sällskap med skyddssökande, säger Arita Holmberg.

Tillsammans med forskarkollegorna Aida Alvinius och Miranda Holmberg argumenterar hon i en vetenskaplig artikel i Sociologisk forskning för att husdjur ska inkluderas i totalförsvaret.

Sverige ligger efter

– Det pågår en utveckling av totalförsvaret och då bör man se över hur husdjur ska få skydd även under kris och krig. I många andra länder har de ett starkare skydd vid till exempel översvämningar och skogsbränder. Sverige ligger efter.

Ett sätt att planera för djur i totalförsvaret är att bygga skyddsrum där djur är tillåtna, något som inte finns i dag.

– I samhället samexisterar vi med husdjuren i till exempel kollektivtrafiken. Jag tror inte att det är så annorlunda att samexistera i händelse av kris och krig.

I klippet berättar forskaren varför våra husdjur borde omfattas av totalförsvaret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.