Här har tjuvarna kapat avgasröret på Husseins bil: ”Det är skittråkigt” Foto: Privat/SVT

Hussein bor i hårt drabbat område: ”En guldgruva för tjuvarna”

Uppdaterad
Publicerad

Hussein Abdulhamid bor i ett hårt drabbat område som fått påhälsning av katalysatortjuvar vid flera tillfällen den här sommaren. Själv har han utsatts för två stöldförsök – något som kostat honom tusentals kronor.

– Det är en sur grej att behöva lägga pengar och tid på, säger han.

En dag i våras betedde sig Halmstadsbon Hussein Abdulhamids bil inte som vanligt. När han vred om nyckeln hördes ett enormt oljud från motorn.

– Bilen lät som en traktor, säger han.

Under bilen fanns orsaken till oljudet – katalysatorn hade sågats bort från avgasröret med två prydliga snitt och ett sågblad låg kvarlämnat på brottsplatsen.

I veckan hände det igen – det välbekanta mullrandet hördes återigen när Hussein skulle starta bilen.

– Men den andra gången hade de som tur är inte lyckats, de hade bara kapat ena sidan på avgasröret. Förmodligen hade de blivit störda under processen, säger han.

”En guldgruva”

Det är en gammal bil, värd kanske 10 000, och varje gång katalysatorn blir stulen kostar det flera tusen kronor.

– Det är en sur grej, att behöva lägga pengar och tid på det igen. Det är skittråkigt.

Bostadsområdets parkering ligger skymd av träd och lite avsides från husen. Många har dessutom gamla bilar, något som kan vara attraktivt för tjuvarna då vissa modeller innehåller mer av de dyrbara ädelmetallerna.

Det här året har det annars lugna bostadsområdet drabbats hårt av bildelstjuvarnas framfart. Under en period fick Hussein Abdulhamid nästan dagligen höra om grannar som drabbats, särskilt de som har äldre bilar.

– Det är en guldgruva för tjuvarna, konstaterar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.