Hans Karlsson, direktör på avdelningen för vård och omsorg på SKL och Eva Domanders, ordförande i Bemanningsföretagen. Foto: TT/Rentanurse

Hyrbolagens branschorganisation tar avstånd från agerandet

Publicerad

Efter SVT:s granskning av hur bemanningskoncerner rundar överenskomna avtal och säljer in hyrpersonal till ett högre pris reagerar nu branschens parter. Både hyrbolagens och landstingens organisationer ställer sig kritiska till agerandet.

SVT har visat hur hyrkoncerner rundar de ramavtal som ska säkra rimliga priser och god kontroll, genom att sälja dyrare personal via dotterbolag. På landstingens organisation SKL reagerar man starkt på uppgifterna.

– Det låter som ett ganska avancerat sätt att manipulera systemet. Det kanske är lagligt, men det låter inte som något önskvärt, säger SKL:s Hans Karlsson.

Inhyrd personal i vården

Branschorganisation tar avstånd

När SVT ställer frågor om lämpligheten i agerandet till de auktoriserade hyrbolagens branschorganisation Bemanningsföretagen kommer också ett tydligt avståndstagande.

Om ett medlemsföretag frågar er om de kan sälja direkt via dotterbolag samtidigt som de har ramavtal, skulle det vara okej?

– Nej! Vi jobbar med de ingångna ramavtalen, svarar Eva Domanders, ordförande i Bemanningsföretagen.

Hon uppger att hon kommer att ta upp frågan med sina medlemsföretag, och utesluter inte heller att agerandet kan komma att prövas av Bemanningsföretagens auktorisationsnämnd.

Landsting kan granskas

Och agerandet kan också bli en fråga för Konkurrensverket. Utredaren Leif Nordqvist säger till SVT att det skulle kunna prövas om det kom in en anmälan från en konkurrent.

Men Konkurrensverkets granskning skulle i så fall bara rikta in sig på landstingets agerande, eftersom den aktuella lagstiftningen bara omfattar den upphandlande myndigheten – inte bolagens upplägg.

LÄS MER: Hyrjättens förklaring: Läkarnas lönekrav tvingar oss utanför avtalen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inhyrd personal i vården

Mer i ämnet