Hyresgästföreningen: Det går att bygga en miljon nya bostäder

Uppdaterad
Publicerad

Det går att bygga en miljon nya bostäder i bra lägen i Sveriges tio största städer. Det visar en analys som Hyresgästföreningen låtit göra. Där pekas Trafikverket ut som en stor bromskloss för byggandet.

– Trafikverket har i dag nästan en obefintlig känsla för markvärden och stadsutveckling, säger Alexander Sthåle, stadsbyggnadsforskare på KTH.

Det behöver byggas nästan 100.000 nya bostäder varje år till 2020 för att klara befolkningsökningen, det visar färska siffror från Boverket. Hyresgästföreningen visar med en ny analys att det inte är omöjligt. 

Analysföretaget Spacescape har på Hyresgästföreningens uppdrag identifierat byggbar mark i tio svenska städer. Analysen visar att det totalt går att bygga en miljon nya bostäder med bra lägen. Med bra lägen menas att det går att nå stora delar av stadens arbetsplatser och serviceutbud inom 20 minuter med kollektivtrafik, cykel eller till fots.

– Det är brist på bostäder i goda lägen. Där ser vi de långa bostadsköerna och höga priserna. Ska vi åtgärda en brist ska vi bygga där människor vill bo, säger Alexander Sthåle, stadsbyggnadsforskare på Kungliga Tekniska Högskolan och vd på Spaceskape.

Bygga vid vägar

Enligt analysen går det att hitta många nya bostadslägen om man öppnar upp för att bygga nära stora vägar. Men det kräver att trafik som kör med farligt gods leds bort, att det byggs smart för att undvika buller och att det blir sänkta hastigheter samt högre krav på fordonen för att det ska släppas ut färre farliga partiklar.

– Trafikverket har ett stort ansvar. De håller på enorma mängder mark och stoppar byggandet av upp emot en kvarts miljon bostäder, säger Alexander Sthåle. 

Håkan Wennerström, regiondirektör på Trafikverket, säger att det finns lagkrav som är svåra att komma runt.

– Vi måste följa lagen och vi måste också se till att vi inte ökar trängseln eller får en sämre trafiksäkerhet. Vi gör en bedömning i varje enskilt fall när vi yttrar oss önskemål från kommuner att bygga nära trafikerade vägar, säger han.

Krävs samarbete

Håkan Wennerström säger att bostadsplanering och trafikplanering hör ihop och han hoppas på ett nära samarbete mellan berörda parter.

– En tidig dialog med bra trafikplanering skulle lösa väldigt mycket. Jag tror att vi tillsammans skulle kunna hitta lösningar men det är väldigt stort tryck på bostadsbyggnader och där har inte trafikplaneringen från kommunerna hängt med, säger han.

Alexander Sthåle vill också öka samarbetet och säger att om Trafikverket, Boverket, Länsstyrelserna och kommunpolitiker tillsammans kan råda bot på bristen på bostäder där människor vill bo.

– Det är häpnadsväckande vad mycket mark som finns tillgänglig när man väl börjar leta, säger han.

Så här många bostäder går att bygga enligt analysen:

  • Stockholm 384 000
  • Göteborg 126 000 
  • Malmö 105 000
  • Uppsala 81 000 
  • Örebro 72 000
  • Linköping 61 000
  • Västerås 58 000
  • Helsingborg 47 000
  • Umeå 34 000
  • Borås 33 000

Källa: Hyresgästföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.