Marie Linder, ordförande för Hyresgästföreningen, i en debatt i Aktuellt. Foto: SVT

Hyresgästföreningen kritiserar kommunerna för att plocka ur pengar ut bostadsbolagen

Uppdaterad
Publicerad

Varje krona i de kommunala bostadsbolagen bör användas till renoveringar och till att bygga nytt, säger Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder i kvällens Aktuellt.

Landets kommuner har de senaste åren plockat ut stora summor pengar ur de kommunala bostadsbolagen.

– Vi är väldigt kritiska till den här gummiparagrafen som jag skulle vilja kalla det. Pengarna plockas ut för att användas i ganska vida syften i kommunerna. Vi har stor bostadsbrist och varenda krona i de allmännyttiga bolagen behövs för att bygga nytt, säger Marie Linder, ordförande för Hyresgästföreningen, i en debatt i Aktuellt.

211 miljoner från bostadsbolaget

Norrköpings kommun är ett exempel, där kommunen nästa år tar ut hela 211 miljoner kronor ur det kommunala bostadsbolaget Hyresbostäder.

Det handlar om ett engångsbelopp som används till stora investeringar i kommunen framöver, menar kommunalrådet Lars Stjernqvist (S).

– Det är rimligt att Hyresbostäder är med och hjälper till. Vi har gått in med ganska många hundra miljoner när det varit tufft, och skyddat bolaget och hyresgästerna, säger han i Aktuellt.

”Stanna inom bolagen”

Självklart ska de kommunala bolagen vara med och bidra till investeringar, men pengarna bör stanna inom bolagen, menar Marie Linder.

– Vi måste få fart på bostadsbyggandet. Det är i de allmänna bolagen som kommunerna ska se till att använda resurserna för att bygga. Vi är överens om att det är bra med investeringar och att allmännyttan kan bidra men det är just till bostadsbyggandet som de ska bidra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.