Lars-Åke ”babsan” Wilhelmsson på rosa vespa deltar i lördagens Stockholm Pride Parade. Paraden startar vid Stadshuset och slutar vid Östermalmds IP. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Uppemot 50.000 deltog i Prideparaden

Uppdaterad
Publicerad

Paraden, som enligt Stockholm Pride är Skandinaviens största prideparad, går i dag av stapeln. Festivalen är efter fem dagar inne på sin sista dag med paraden som sin huvudattraktion. Många stora företag, artister, kändisar och politiker väntas delta under dagens promenad.

Under veckan har staden fyllts av regnbågsflaggor, festligheter, aktiviteter och under lördagen gick prideparaden av stapeln klockan 13:00 – en fyra kilometer lång sträcka från Stadshuset till Östermalms IP.

Enligt arrangören Stockholm Pride är det Skandinavien största prideparad, och man räknade med cirka 50 000 deltagare och 500 000 i publiken.

Foto: Beatrice Schönning/Privat

Som privatperson krävs ingen anmälan för att delta, så länge du följer Stockholm Prides värdegrund och ordningsregler. Det råder maskeringsförbud.

Statsminister Stefan Löfven närvarade inte

Stockholm Pride har för avsikt att ”synliggöra hbtq-frågor och skapa en frizon för homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner och de könsuttryck som finns inom hbtq-rörelsen”, skriver arrangören. Kvällen och festivalen avslutas med uppträdanden på Östermalms IP.

Foto: Angela Vreeken/Privat

Moderaternas Ulf Kristersson upplevde Pridetåget från en elmoppe, Statsminister Stefan Löfven (S) stannade hemma i år. SVT Nyheter har ställt frågan ”Kommer er partiledare att gå i årets Pridetåg?” till samtliga åtta riksdagspartier. Läs svaren här.

SVT Nyheter sände direkt från 12.30 till och med strax innan 16.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.