I dag meddelas domen mot den före detta landsbygdsministern Eskil Erlandsson (till höger), här tillsammans med försvarsadvokat Johan Eriksson. Erlandsson är misstänkt för att ha ofredat tre kvinnor sexuellt. Foto: Jessica Gow/TT

Eskil Erlandsson frias från tre fall av sexuellt ofredande

Uppdaterad
Publicerad

Den före detta landsbygdsministern och riksdagsledamoten Eskil Erlandsson (C) frias i de tre fall av sexuellt ofredande som han åtalades för i augusti.

– Jag är förvånad. Jag trodde domstolen skulle döma honom för sexuellt ofredande, säger advokat Sabina Böö, som företräder två av kvinnorna.

Det var i mars tidigare i år som Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson meddelade att Eskil Erlandsson lämnar sin riksdagsplats. Beskedet kom efter att tre kvinnliga riksdagsledamöter berättat att de ska ha utsatts för ”oönskad beröring”.

”Ett oacceptabelt beteende får konsekvenser”, skrev Centerns partiledare Annie Lööf då i ett inlägg på Facebook.

Eskil Erlandsson i rätten

På onsdagen friades Erlandsson av Stockholms tingsrätt.

– Han känner sig naturligtvis glad över att han har blivit frikänd, säger hans försvarsadvokat Johan Eriksson.

Otillräckliga bevis

I ett av de tre fallen har tingsrätten kommit fram till att bevisningen inte räcker till för att styrka åklagarens påstående om beröringen.

– Åklagaren har inte kunnat bevisa att det har gått till så som det har beskrivits i åtalet, säger tingsrättens ordförande Gudrun Antemar.

I de två andra fallen har tingsrätten kommit fram till att det visserligen skett beröringar, men att dessa inte ”har haft en sådan sexuell inriktning eller prägel som krävs för straffansvar”, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

– Där har vi sagt att beröringen inte har den sexuella inriktning och prägel som krävs för att det ska vara straffbart, säger Antemar.

”Jag är förvånad”

Två av de kvinnliga riksdagsledamöternas advokat, Sabina Böö, är förvånad över domslutet.

– Syftet är ju sexuellt, vad skulle det annars vara? Det finns ingen annan förklaring på det, säger hon.

Böö menar att det från Erlandssons sida inte fanns någon anledning för honom att påkalla uppmärksamhet.

– Tingsrätten har argumenterat för att det inte når upp till det som är sexuellt ofredande. Där går våra meningar isär. Jag anser att man måste göra en helhetsbedömning, säger hon.

Den 5 augusti åtalades Eskil Erlandsson för tre fall av sexuella ofredanden. Fallen inträffade under 2016, 2017 och 2019. Erlandsson nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eskil Erlandsson i rätten

Mer i ämnet