Eskil Erlandsson med sin försvarare Johan Eriksson Foto: Jessica Gow/TT

Partikollega hörs i Erlandssonmålet

Uppdaterad
Publicerad

Den tredje kvinna som säger sig ha utsatts för sexuellt ofredande av Eskil Erlandsson ska höras i rätten, när tingsrättsförhandlingen mot den tidigare centerministern fortsätter på onsdagen.

Erlandsson har åtalats för tre fall av sexuellt ofredande, efter att han enligt stämningsansökan ska ha lagt sin hand på tre kvinnors lår och strukit eller smekt dem, eller pillat på kjolkanten. Detta ska ha skett vid tre olika tillställningar mellan åren 2016 och 2018, där kvinnorna suttit bredvid Erlandsson.

I måndags hördes två moderata kvinnliga politiker som säger sig ha utsatts och under onsdagen kommer en tredje kvinna, en partikollega till Erlandsson, berätta om vad hon upplevt.

Eskil Erlandsson i rätten

Försvaret medger att Erlandsson visserligen kan ha kommit åt kvinnornas lår, men anser att Eskil Erlandsson inte gjort sig skyldig till något brott. Det baseras bland annat på ett tidigare avgörande i Högsta domstolen, där en man friades från sexuellt ofredande sedan han tagit en kvinna på låret.

Erlandsson skyller på vikingasjukan. Han har länge haft problem med lederna i sina händer, och det brukar hjälpa att massera dem mot sina lår.

– När han gör det förekommer det att han av oaktsamhet kommer åt andra människor, förklarade hans advokat Johan Eriksson i rätten i måndags.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eskil Erlandsson i rätten

Mer i ämnet