Folk på Twitter rockar sockorna med hashtaggen #rockasockorna Foto: Twitter

I dag rockar tioåriga Nathea sockorna i hela Sverige

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det Rock the Socks Day, och då är det dags att tillsammans med tusentals andra människor sätta på dig färgglada olikfärgade sockor. Bakom den uppmärksammade kampanjen står en tioårig småländsk flicka och hennes syster.

Tioåriga Nathea Anemyr bor i Storebro, som ligger en bit från Vimmerby. Natheas storasyster heter Noelle, och har Downs syndrom.

För att visa att det är okej att vara annorlunda, som sin syster, har Nathea startat den olikfärgade sockkampanjen.

– Det är fint att vara olika. Och det är bra att vara olika, säger Nathea till SVT.

Fridolin är med

Hittills har 228.000 människor anmält att de ska medverka på Facebook, och även utbildningsminister Gustav Fridolin har lovat att han och hans medarbetare på utbildningsdepartementet ska göra Rosenbad lite färggladare under dagen.

– Jag såg det här på Facebook genom att min gamla fritidsfröken hemma i Vittsjö bjöd in mig. Jag tyckte att det var helt fantastiskt. Nathea gör detta för sin storasyster men också för att visa att det är ok att vara annorlunda, säger Gustav Fridolin till SVT.

Rock the Socks Day firas i samband med World Down Syndrome Day, men eftersom den infaller på en lördag i år så körs sockdagen i dag, så att även alla skolor och arbetsplatser kan vara med och göra den 20:e mars till en rolig dag full av färger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.