Offentliga myndigheter ska så långt det går se till att språket är svenska, och att det är vårdat, enkelt och tydligt.
Enligt utredaren är det även viktigt att det finns svenska ord för det som annars ofta beskrivs med engelska termer. Annars riskerar svenskans ställning att försvagas inom de högre utbildningarna och forskningen.
Lagen förslås träda i kraft nästa år.
Svenska även utomlands
-Svenskan riskerar att förlora domän, i synnerhet på de naturvetenskapliga, medicinska och tekniska områdena, säger utredaren Bengt-Åke Nilsson till TT.
Utredningen föreslår också att svenska tjänstemän som representerar Sverige utomlands bör tala svenska om det finns tolkar att tillgå samt att dokument i samband med förhandlingar med andra länder bör skrivas också på svenska.
Minoritetsspråk
I lagförslaget stärks också ställning för de officiella svenska minoritetsspråken och för teckenspråket. Lagens syfte är aktivt värna svenska språket såväl inhemskt (exempelvis på högskolorna) som i internationella sammanhang.
Tillgänglighet och begriplighet är begrepp som återkommer, och det innebär bl.a. att myndighetsbeslut och blanketter ska inte vara svåra eller omöjliga att förstå, menar utredaren.
Världens 88:e språk
Det är inte möjligt att ange exakt hur många språk som finns i världen, men forskarna räknar med att det handlar om drygt 6.000 levande och aktiva språk.
Rangordnar man dem efter storlek kommer svenskan med sina drygt 9 miljoner talare på en 88:e plats. Den är alltså ett av de större språken i världen.
Men för närvarande är det faktiskt bara ett land i världen där svenskan är officiellt språk (ett av två). Det är i Finland.