Ibrahim Baylan (S): Så ska segregationen brytas

Uppdaterad
Publicerad

Samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan (S) presenterar regeringens långsiktiga insatser för att bryta segregationen.

– Grunden för den här satsningen är 2,2 miljarder som är aviserade i vår budget, säger Ibrahim Baylan.

Innan Ibrahim Baylan (S) presenterade regeringens långsiktiga insatser för att bryta segregationen ville han prata om dagens diskussioner kring just segregationen.

– Det blir lätt en diskussion i dag att vissa områden är segregerade och därmed dåliga. För mig har alltid Sverige och det svenska samhället i grund och botten handlat om människor. Att vi som människor oavsett var vi bor, har ett värde och ska kunna göra en social resa.

Ledorden i det här är långsiktighet, tidsinsatser och samverkan samt samarbete mellan olika aktörer, enligt Baylan.

– Målet är att vi inte ska ha utsatta områden i vårt land. Det handlar om minskad segregation, jämlika uppväxt- och levnadsvillkor och det som jag tycker är mitt Sverige: goda livschanser för alla.

Han tillägger att andel förvärvsarbetande ökar i Fittja, Gottsunda och Södra Sofielund.

– I skuggan av dessa skjutningar som förmörkar det mesta ser vi att det finns en positiv utveckling.

Miljardsatsning

Satsningen kostar 2,2 miljarder kronor årligen och syftet är att stärka kommunernas egna arbete för att förbättra situationen i områden med socioekonomiska utmaningar.

– Någon kan tycka att 2,2 miljarder inte är särskilt mycket. Den storstadssatsningen som gjordes under 90-talet var på 2 miljarder över 10 år. Nu pratar vi om 2,2 miljarder årligen koncentrerad till 32 kommuner som har särskilt stora utmaningar, säger Baylan.

Satsningen skulle gälla från och med 2020 till 2027 och innebära att Stockholm årligen får 269 miljoner, Botkyrka 57 miljoner och Uppsala 88 miljoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.