Foto: Kate Gabor, Kungahuset.se

I dag döps lillprins Alexander

Uppdaterad
Publicerad

Prins Carl Philips och prinsessan Sofias son Alexander ska döpas i dag. Utländska kungahus och det officiella Sverige finns på plats. Se SVT:s direktsändning från ceremonin från Drottningholms slottskyrka i spelaren här ovan.

Prinsen ska heta Alexander Erik Hubertus Bertil, med Alexander som tilltalsnamn.

– Det är ett namn som är väldigt gångbart, Alexander, ett gammalt svenskt kunganamn, Erik, och två Bernadottenamn, Hubertus och Bertil – så ser jag på det, sa Lars-Olof Delsing, professor i nordiska språk vid Lunds universitet, när namnen offentliggjordes.

Prins Alexander

Samma dopklänning

Dopet kommer att ta plats i Drottningholms slottkyrka och förrättas av ärkebiskop Antje Jackelén, assisterad av överhovpredikant biskop Johan Dahlman och pastor i Kungliga Hovförsamlingen, ordinarie hovpredikant Michael Bjerkhagen. Inbjudna gäster är den närmaste familjen, representanter för utländska kungahus, riksdagen, regeringen och det officiella Sverige.

Dopet kommer att direktsändas från klockan 11.30 i SVT1 och i SVT Play. Kommentatorer för dagen är John Chrispinsson och Roger Lundgren.

Lillprinsen kommer att vara iklädd samma dopklänning som alla de andra små prinsarna och prinsessorna haft vid dopen de senaste åren. Den bars för första gången av prins Gustaf Adolf när han döptes 1906.

De blir faddrar till lillprinsen

I går berättade hovet vilka som blir prinsens faddrar. Kronprinsessan Victoria, Victor Magnuson (kusin till kungabarnen), Carl Philips vän Jan-Åke Hansson, prinsessan Sofias syster Lina Frejd samt Sofias vän Cajsa Larsson får det ärofyllda uppdraget.

Här kan du se sändningen i SVT Play

Klipp: Se när folket skrev sina hälsningar till prins Alexander

Öppet arkiv: Se när pappa prins Carl Philip döptes

Fakta: Dopet, klockslag

Följande klockslag gäller för Prins Alexanders dop:

11.00-11.40: Gästerna anländer till kyrkan.

12.00: Dopgudstjänst i Drottningholms slottskyrka.

Cirka 12.45: Salut från Skeppsholmen samt HMS Kullen.

Cirka 12.50: Fotografering på trappan (vid fint väder).

Cirka 13.00: Mottagning i Ehrenstrahlsalongen.

Cirka 14.10: Överlämnande av gåvor från statsministern, talmannen, riksmarskalken och Sörmlands landshövding i Karl X:s galleri.

Därefter lunch för inbjudna gäster i Karl XI:s galleri.

Fakta: Prins Alexanders dop

Prins Alexanders dop äger rum i Drottningsholms slottskyrka idag, fredag 9 september 2016.

Dopet förrättas av ärkebiskop Antje Jackelén. Inbjudna gäster är den närmaste familjen, representanter för utländska kungahus, riksdagen, regeringen och det officiella Sverige.

Prins Alexander döps i samma klänning som prinsessan Estelle, prins Oscar, prinsessan Leonore och prins Nicolas döptes i. Klänningen har varit i bruk som kungahusets dopklänning sedan 1906, och har burits av bland andra kung Carl XVI Gustaf och kronprinsessan Victoria.

Dopvattnet hämtas från en källa på Öland.

Källa: Sveriges kungahus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Prins Alexander

Mer i ämnet