Idag skärps lagen – Nu börjar jakten på fildelare

Uppdaterad
Publicerad

Den som ägnar sig åt olaglig fildelning på nätet tar numera en större risk. Idag träder den nya lagen ikraft som ger upphovsrättsinnehavaren rätt till skadestånd.

Film- och musikbranschen kommer inte att tveka att använda den nya Ipredlagen. -Vi har ju inte verkat för den för att sedan inte tillämpa den, säger Antipiratbyråns jurist Henrik Pontén.

Börjar med de större

Det är de som ägnar sig åt fildelning i större skala som man kommer att koncentrera sig på. Men även personer som fildelar i begränsad omfattning kan beröras.

-Det är ju litet slumpen som avgör vilket IP-nummer man hittar, men vi börjar med de större, säger Lars Gustafsson, vd för skivproducenternas organisation Ifpi.

Lagen ger upphovsrättsinnehavare rätt att i domstol begära ut namn på den som ägnar sig åt illegal fildelning. Enligt lagtexten ska det röra sig om intrång av viss omfattning. Enbart nedladdning av fåtal verk ska inte räcka.

Nyckelordet är nedladdning

Så fort det handlar om uppladdning kan uppgifterna lämnas ut, även vid enstaka verk. Den vanligaste tekniken i dag, bittorrent innebär att man laddar upp samtidigt som man laddar ned, om man inte aktivt stänger av den funktionen.

Källa: TT

Ipred-lagen

Lagen utgår från ett EU-direktiv från 2004, som egentligen skulle varit genomfört 29 april 2006. Lagen ger från 1 april upphovsrättsägare rätt att bland annat:

– samla uppgifter om aktivitet på ip-adresser, utan särskilt tillstånd från Datainspektionen.

– i domstol begära identitetsuppgifter om innehavare av ip-adresser, för att kräva skadestånd.

– därefter samla bevis under 1 månad utan att den misstänkte informeras.

– under den månaden i domstol begära intrångsundersökning, där kronofogden kommer hem och kopierar innehållet i en enskilds dator.

Lagens tillämpning ska löpande granskas av regeringen.

Källa: Näringsutskottets betänkande 2008/09:NU11. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.