Foto: Scanpix

Igelkotten har flyttat till stan

Uppdaterad
Publicerad

Naturskyddsföreningens inventering bekräftar att igelkotten alltmer blivit ett stadsdjur. Men rapporterna svarar inte på den kritiska frågan om igelkotten verkligen är på tillbakagång.

När igelkotten fridlystes 1972 var den illa ute och hade minskat kraftigt. Sedan dessa har den kommit tillbaka men många uppgifter tyder på att den återigen är på tillbakagång. Men det saknas säkra siffror. Därför genomför nu Naturskyddsföreningen tillsammans med Artdatabanken en inventering där man har tagit allmänheten till hjälp. Sedan i början av maj kan alla som sett en igelkott rapportera det på webben. Hittills har inventeringen varit en succe. 4.700 personer har rapporterat att de sett igelkott de senaste åren.

– Det är mycket fler rapporter än vad vi vågade hoppas på, säger Per Bengtsson, projektledare på SNF.

Piteå igelkottarnas huvudstad

Flest rapporter har kommit in från Uppsala, Stockholm och Piteå. Om man tar hänsyn till folkmängden är alltså Piteå igelkottarnas huvudstad i Sverige.

– Det är ett fantastiskt invånarantal av igelkottar i Piteå, säger Per Bengtsson.

Många kanske blir förvånade över att igelkotten trivs så pass långt norrut men det är inte konstigt enligt Per Bengtsson. Igelkottens utbredning har dragit sig mer och mer norrut. Sju personer har rapporterat igelkottar norr om polcirkeln i Gällivare.

– Det kan ha att göra med klimatförändringarna. Det är ett mer gynnsamt klimat med lite högre årsmedeltemperatur. Det är ju också så att grävlingsstammen inte är så stor i norr, och det gör att grävlingen inte är en så tydlig antagonist som på andra ställen.

Trivs bäst i städerna

Rapporterna bekräftar bilden att igelkotten blivit allt mer ett stadsdjur. Starkast fästen verkar den ha i städernas ytterområden, både i villa- och lägenhetsområden.

– Det är kanske för att den har trängts ut från landsbygden. Det är inte så mycket variation på landet längre, och samtidigt har förorterna blivit en bra livsmiljö för dem, säger Per Bengtsson

Backar på landet

Däremot verkar igelkotten ha gått tillbaka på landsbygden. Det gäller även Gotland som varit ett starkt fäste och som har igelkott som landskapsdjur. Kanske missgynnas den, liksom många andra arter, av att landskapet blivit alltmer likriktat.

– Den har alltid funnit på landsbygden och många är oroade äver att den har försvunnit därifrån. Det sänder signalen att man måste titta närmare på det här och försöka förstå varför den minskar.

Återfinns nästan i hela landet

Trots tusentals rapporter är det det svårt att veta om igelkotten går tillbaka eftersom det saknas bra jämförelse. En inventering i Bohuslän är den enda på senare år. Den visar en tillbakagång. Men den pågånde inventeringen visar ändå att igelkotten finns i 250 kommuner, det vill säga i nästan hela Sverige.

– Vi vet inte varför den går tillbaka, men nu har vi i alla fall en mycket bättre bild av var igelkotten finns.

Igelkottens fem-i-topp (flest rapporter)

1 Uppsala (216)

2 Stockholm(202)

3 Piteå (187)

4 Umeå (178)

5 Gotland (170)

Här kan du rapportera igelkottar

Så gynnar du igelkottarna

Spara lövhögar under buskarna i trädgården så att igelkotten kan bygga ett sommarbo.

Snickra ett vinterbo under semestern och sätt ut i trädgården.

Ge igelkotten mat: hund- eller kattmat, matrester, vatten – inte mjölk.

Använd inga bekämpningsmedel i trädgården.

Var försiktig när du bränner lövhögar på våren. Flytta högen eller lyft upp och kika.

Skapa ett vilt hörn i din trädgård där insekter trivs. Ger mat åt igelkotten.

Cykla hellre än ta bilen. Då slipper igelkotten bli överkörd!

Källa: Svenska Naturskyddsföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.