Ikea återkallar CHOKLAD MÖRK 60% och CHOKLAD MÖRK 70% på grund av otillräckligt redovisat innehåll av mjölk och hasselnötter, skriver företaget i ett pressmeddelande. Foto: Ikea

Ikea återkallar choklad

Uppdaterad
Publicerad

Ikea återkallar två chokladprodukter då de kan innehålla mjölk och hasselnötter, enligt ett pressmeddelande från företaget.

Enligt pressmeddelandet från Ikea återkallas produkterna CHOKLAD MÖRK 60%, 100 gram mörk choklad, och CHOKLAD MÖRK 70%, 100 gram mörk choklad på grund av att innehåll av mjölk och hasselnötter ska vara otillräckligt redovisade på produkternas förpackningar.

Fall i Japan

Enligt Jakob Holmström, pressansvarig vid Ikea Sverige, återkallas produkterna efter att en pojke i Japan drabbats av en allerisk reaktion.

– Vi gör det här efter ett fall i Japan där en pojke allergisk mot mjölk fått reaktioner efter att ha ätit av chokladen. Test visade sedan att produkterna innehöll mer mjölk och nötter än vad som angivits i innehållsförteckningen.

Enligt innehållsförteckningen kan chokladen innehålla spår av mjölk och nötter, men nivåerna i den återkallade chokladen är så höga att företaget varnar allergiska kunder för att den kan framkalla reaktioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.