Plast har blivit ett stort miljöproblem. På bilden syns skräp som flutit i land på stranden Versova Beach i Bombay, Indien. Foto: Rajanish Kakade/TT

Ikea vill sluta använda plast

Publicerad

Ikea ska sluta använda fossil plast. Sedan tidigare har flera stora svenska företag åtagit sig att börja använda förnybar plast.

Plast som produceras av fossil råvara – det vill säga olja – kan varken brytas ner i naturen eller återvinnas i särskilt hög utsträckning. Därmed blir miljöpåverkan stor.

Nu har Ikea, ett av Sveriges största företag, beslutat att alla engångsprodukter i plast ska försvinna ur sortimentet. Målet som är globalt och som ska nås senast 2020 gäller hela Ikea-koncernen med 363 varuhus på 29 marknader. I Sverige påverkas 20 varuhus.

– Våra kunder på den svenska marknaden har ett stort och ökat intresse för att leva ett mer hållbart liv. Med våra nya och ambitiösa mål kan vi nu tillsammans med kunder, företag, politiker och civilsamhället bidra till ett mer hållbart och rättvist Sverige, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef Ikea Retail Sverige, i ett pressmeddelande.

Flera företag väljer att slopa plasten

Ikea är inte det enda svenska företaget som väljer att slopa plasten. I samband med att regeringen drog igång organisationen Fossilfritt Sverige lanserade flera matbutiker – bland dem Ica, Coop, Lidl och Axfood – ett samarbete som ska resultera i att alla plastförpackningar ska vara producerade i förnybar eller återvunnen plast till 2030.

– I dag finns det ju inte tillgång på tillräckligt mycket fossilfri plast, så i den mån det går har det införts på plastbärkassar och annat. Men det kommer att krävas en stor insats, inte minst från forskning och produktutveckling, för att komma dithän, har Karin Brynell, vd på branschorganisationen Svensk dagligvaruhandel, tidigare sagt.

Dyrt med förnybar plast

Tidigare i år berättade även leksaksföretaget Lego att man planerar att sluta använda sig av oljebaserad plast i såväl byggklossar som förpackningar senast 2030.

Den förnybara plast som företagen vill använda baseras främst på sockerrör och är betydligt dyrare än fossil plast.

Ute i butikerna fanns det sammantaget 212 500 ton plastförpackningar förra året.

Svensk handel satte förra året in 832 miljoner plastkassar för konsumentbruk. 

Målet är att till 2025 minska förbrukningen av tunna plastkassar till 40 st per person per år.

Källa: Naturvårdsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.