Här är några av de soligaste ställena i Sverige enligt SMHI Foto: Johan Nilsson/TT, SVT Grafik

Här är platserna som fått mest sol i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Efter den varmaste och soligaste sommaren i mannaminne står det klart vilka platser i landet som haft absolut flest soltimmar i sommar. ”Vinnarna” finns både i norr och söder.

Längs östkusten har sommarhimlen varit klar: Luleå, Svenska högarna, norra Öland och Karlskrona är på topp fem-listan över de soligaste platserna i sommar. På västkusten är det Nordkoster som fått mest dagsljus. 

Intresset för solligan brukar vara stort, särskilt bland turister som letar efter ett solsäkert ställe, menar SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir.

– Vi får ganska många olika frågor kring Solligan inskickade varje år. Bland de vanligaste frågorna är till exempel varför inte solskensmätarna är utspridda mer över hela landet, och tyvärr så har inte vi något svar på det utan det är SMHI som håller i mätningarna och placeringarna för mätarna. 

Här är de platserna som fått flest soltimmar under sommaren sedan midsommar. Foto: SVT Grafik

Men Kiruna då?

Åsa Rasmussen som också jobbar som meteorolog på SVT, berättar att det är många som frågar hur och om man kan ha en solmätare själv.  

– Jag vet att det är några få privat personer som har fått sina solskensmätare godkända av SMHI, men SMHI är väldigt noggranna med att det ska vara mätare som mäter korrekt. Hur och var man skaffar en solskensmätare har vi inte något bra svar på.  

Tora Tomasdottir berättar också att folk ofta frågar varför inte Kiruna vinner eftersom dem har sol dygnet runt. Hennes svar är: 

– När man mäter solskenstid räknar man när den direkta solstrålningen är mer än 120 watt per kvadratmeter (vilket endast sker när solen står högt på himlen), oavsett tid på dygnet, så det blir en rättvis mätning. 

Soligaste platsen avslöjas ikväll

Solligan är en tradition sedan 1990 som SVT redovisar i Rapports-sändning, där SMHI har sammanställt statistisk från ett antal solskensmätare som ligger utspridda runt om i landet. Varje fredag under sommaren redovisas SMHI:s statistik om vilka ställen som haft flest antal soltimmar i landet, på de ställena som solskensmätarna befinner sig.

Solligan 2018 inleds som vanligt på midsommaraftonen. I år är det åtta veckor som gäller, så det är med andra ord perioden 22 juni till och med 16 augusti som ingår. Ikväll klockan 19.30 i Rapports-sändning redovisas det sista tillfället av Solligan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.