Bilder på en björn tagen av en åtelkamera (viltkamera) som polisen tagit i beslag vid misstanke om brott mot jaktlagstiftningen. (Denna bild är tagen ett tidigare år.) Foto: Polisen/ TT

Illegala jaktmetoder upptäckta vid granskning av björnjakt

Uppdaterad
Publicerad

Under årets björnjakt har polisen och länsstyrelserna gjort gemensam sak för att stoppa användningen av illegala lockbeten. Och försöket har hittills gett gott resultat.

– Jag trodde inte vi skulle hitta så många, säger viltsamordnaren Joacim Lundqvist.

Björnjakten är i gång på allvar – och redan på andra dagens eftermiddag hade en tredjedel av årets kvot fällts, skriver Svensk Jakt.

Klockan 15 på torsdagen hade 100 av de totalt 300 björnar som ska fällas vid årets licensjakt skjutits. Flest hade då fällts i Gävleborgs och Dalarnas län med 33 björnar vardera, följt av Jämtland med 17.

Intresset för björnjakt har ökat, och det är också därför polisen och länsstyrelserna skärpt kontrollen av illegala hjälpmedel. I Västerbotten, där jakten avslutades på torsdagen med tio fällda björnar, har polisen hittat totalt fem illegala åtlar, alltså beten som används för att locka fram djuren. Dessutom har ett misstänkt grovt jaktbrott anmälts.

– Det rör sig om åtlar som inte har anmälts till länsstyrelsen. I en del fall har man också lagt dit saker som inte får vara där, som bröd, säger Joacim Lundqvist, viltsamordnare vid polisen i Västerbotten.

Vanligt förekommande

Åtlar är inte illegala om de har godkänts av länsstyrelsen i förväg. Då gäller det också att följa reglerna om att bland annat hålla tillräckligt avstånd från bebyggelse och vägar för att björnen inte ska lockas nära människor.

Det är heller inget problem att få en åtel godkänd om man uppfyller kriterierna. Ändå är användandet av illegala åtlar är utbrett över alla delar av landet där man jagar björn, säger Lundqvist.

– Det är väldigt vanligt förekommande, skulle jag vilja påstå. Man tar lite genvägar.

Polisen har inte mött några negativa reaktioner från jägarna när de varit ute och inspekterat, och på det hela har insatsen gått bra, säger Lundqvist.

Bra bemötande

– Vi har träffat många jägare i skogen, och i grunden är de positiva till att vi är ute och tittar. Det har varit jättetrevliga och bra möten med jaktlagen. Jag skulle också vilja påstå att 98 procent av jägarna sköter sig alldeles utmärkt.

På fredagen avslutades också årets jakt i västra Gävleborg med totalt 40 björnar fällda, rapporterar Sveriges Radio Gävleborg. I östra delen av länet har fem skjutits och fem återstår av den totala kvoten på 50 björnar, som är den näst högsta i landet. Störst tilldelning finns i Jämtlands län, där 100 björnar får skjutas av den totala kvoten i landet på 300.

Fakta: Björnjakt

Licensjakten på björn får i år bedrivas från den 21 augusti till och med den 15 oktober. Totalt får 300 björnar fällas, fördelade på följande län:

Värmlands län: 2

Gävleborgs län: 50

Dalarnas län: 48

Västernorrland: 45

Jämtlands län: 100

Västerbottens län: 21

Norrbottens län: 34

Källa: Länsstyrelserna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.