Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är vi påväg mot en ny finanskris? SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén går igenom hur du kan påverkas av bankoron och varför en ny rapport höjer ett varningens finger till de svenska bankerna. Foto: SVT/Marco Nilsson/TT/AP

IMF varnar för svenskarnas höga bolån

Uppdaterad
Publicerad

Internationella valutafonden, IMF, uppmanar myndigheterna att hålla koll på svenska bankers höga andel bolån. Samtidigt fruktar många en ny finanskris.

– Även banker som egentligen inte har några problem kan råka illa ut, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

Krascherna för nischbanker i USA har fått oron för en ny finanskris att sprida sig över världen och enligt flera experter finns risk för spridningseffekter. Ännu finns inga tecken på ett sådant skräckscenario, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

– Men det är oron för att det ändå finns på kartan som skapar den här bankfrossan, säger han.

IMF: Håll koll på svenska banker

IMF konstaterar att svenska banker visserligen har gott om kapital, men att en svaghet är den stora exponeringen gentemot fastighetsmarknaden. Framförallt pekar IMF på utlåningen till den kommersiella fastighetssektorn, som får det tufft när räntorna stiger.

Slutsatserna presenterades på torsdagen i en rapport om tillståndet i svensk ekonomi. IMF uppmanar svenska myndigheter att hålla ett extra öga på bankerna och bolånen. IMF räknar också med att tillväxten i Sverige kommer att mattas av framöver på grund av högre energipriser, stramare finansiella villkor – och sjunkande bostadspriser.

– Efter de kraschade amerikanska bankerna synas nu världens alla banker extra noga i sömmarna, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

Hör Alexander Norén i klippet ovan om bankfrossan och riskerna för en ny finanskris.

Under 2022 genomförde Internationella valutafonden, IMF, en granskning av den finansiella sektorn i Sverige. Det i en så kallad FSAP (Financial Sector Assessment Program), något som återkommande görs för IMF:s medlemsländer med så kallade systemviktiga finansmarknader.  

Senast IMF genomförde en FSAP för Sverige var 2016. 

Delegationen från IMF genomförde under 2021 och 2022 besök i Sverige och träffade bland andra ett stort antal representanter från till exempel Finansdepartementet, Finansinspektionen, Riksbanken, och Riksgälden – men även representanter från svenska banker och andra finansiella institut.

Källor: Regeringen, IMF

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.