Implantat för sterilisering kan ge kvinnor komplikationer

Uppdaterad
Publicerad

Tiotusentals kvinnor som steriliserat sig med hjälp av ett implantat i äggledarna har fått så svåra komplikationer att de tvingas till drastiska operationer för att ta bort dem. Trots att de drabbade kvinnorna vittnar om samma problem vill bolaget bakom inte säga att det är deras produkt som är orsaken.

Det är en god tanke, sterilisering utan kirurgiskt ingrepp. Problemet är bara att många kvinnor som fått komplikationer efteråt, vittnar om ett dagligt lidande som förstör deras liv.

Fick idel lovord i början

När Essure-implantatet började användas i början av 2000-talet så fick det idel lovord från både patienter och gynekologer. Metoden med sterilisering som inte kräver kirurgi eller att patienten sövs, är ett relativt enkelt ingrepp.

”En fantastisk produkt”, säger en av de många gynekologer som utfört det relativt enkla och okomplicerade ingreppet.

Ett spiralimplantat förs in via underlivet, som genom sin ytbeläggning leder till att ärrvävnad skapas och slutligen täpper till äggledaren. Närmare en miljon implantat har sålts.

Vittnar om allvarliga problem

Många av de kvinnor som bär dem har inga besvär. Men tiotusentals kvinnor världen över vittnar om att de fått så allvarliga problem att läkarna tvingats ta bort implantaten.

– När jag började ta bort implantaten så upptäckte jag att något gått fel. Det var som att kroppen inte ville att det skulle finnas något främmande föremål i den delen av kroppen, säger Sebastian Verseema, gynekolog i Nederländerna till den holländska tidningen Trouw.

Sebastian Verseema, som var en av de första att sätta in Essure-implantatet, har gått från att hylla produkten till att sluta använda den . Av de 1 700 han satt in, har han nu tagit bort runt 500 stycken. Han upptäckte att spiralerna hade förkalkats under sin tid i kroppen, något han menar gör att de inte fungerar som tänkt.

– Baserat på erfarenheterna med alla andra främmande ämnen i implanterade medicinska apparater, har vi alla antagit att dessa spiraler också skulle accepteras av kroppen. Men kan du anta det? Jag tror inte det.

Det krävs mer forskning tror han. Forskning som kräver både resurser och tid.

”Inte tillräcklig efterkontroll”

– Om vi är efterkloka så var det kanske inte så bra att använda Essure i den utsträckning som det gjordes. Vi tyckte vi gjorde något bra men sanningen är att vi inte har haft tillräcklig efterkontroll för att se vad som gick fel, säger Sebastian Verseema

Företaget bakom Essure, tyska Bayer, har stoppat försäljningen. De vill inte ställa upp på en intervju men menar i en skriftlig kommentar att det inte finns bevis för att det är Essure som är orsaken. Istället uppmanar de kvinnor som upplever biverkningar att vända sig till sin gynekolog.

Det här är Essure

Essure är en steriliseringsspiral som inte kräver kirurgi eller att patienten sövs. I stället sätter en gynekolog in små spiraler via underlivet in i äggledarna, oftast under lokalbedövning.

Spiralerna består av en blandning av nickel, titanium och Pet-fiber. Pet orsakar en inflammatorisk i reaktion i äggledarna. Det leder till att ärrvävnad skapas och slutligen täpper till äggledaren. Det tar i regel upp till tre månader.

Essure har varit godkänd i Europa sedan 2001 och i USA sedan 2002. Tillverkaren, Bayer har valt att dra tillbaka produkten på båda dessa marknader, i maj 2017 i EU och i december 2018 i USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.