Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stora protester har genomförts i flera muslimska länder efter Rasmus Paludans koranbränning utanför Turkiets ambassad i Stockholm. Se bilder från några av protesterna i videon. Foto: AP/AFP

Stora protester mot Sverige i flera länder efter koranbränningen

Uppdaterad
Publicerad

Indonesien kallar upp Sveriges ambassadör efter koranbränningen utanför Turkiets ambassad i Stockholm, rapporterar Ekot med uppgifter från AFP.

Samtidigt har stora protester genomförts i flera muslimska länder – och Sveriges ambassad i Ankara höll stängt under tisdagen.

Den högerextrema politikern Rasmus Paludans koranbränning utanför Turikets ambassad i Stockholm upprör i Indonesien, som nu riktar ett officiellt klagomål mot händelsen. Landets utrikesminister kallar det hela för anti-islamiskt.

Den svenska ambassaden i Indonesien bekräftar för nyhetsbyrån TT att ambassadören Marina Berg ska ha ett möte med en tjänsteman från Indonesiens utrikesdepartement.

Flera arabländer, inklusive Saudiarabien, Jordanien och Kuwait, har också fördömt koranbränningen i Stockholm, rapporterar Al Jazeera.

Svenska ambassaden i Ankara stängde

I fredags kallades Sveriges ambassadör i Turkiet upp till det turkiska utrikesdepartamentet. På lördagskvällen samlades hundratals personer vid det svenska konsultatet i Istanbul, protester hölls även utanför ambassaden i Ankara och i Batman, i sydöstra Turkiet, protesterade tusentals människor, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Under tisdagen har den svenska ambassaden i Ankara hållit stängt på grund av oro för protesterna, vilket Expressen var först med att rapportera om. Anledningen var, enligt ambassadens hemsida, att det kunde förväntas ytterligare demonstrationer under dagen. Sedan i söndags uppmanas svenskar i Turkiet att undvika större folksamlingar.

Protester i flera länder

Under tisdagen har även hundratals personer i staden Lahore i Pakistan protesterat mot koranbränningen, rapporterar AFP.

I Irak blossade våldsamma protester upp under måndagen. Demonstranter försökte enligt AFP bryta sig in i ambassaden, vilket resulterade i att polis ingrep.

Även Nederländernas ambassadör har kallats upp till Turkiets utrikesdepartement, rapporterar AP. Detta efter att ledaren för den nederländska grenen av den anti-islamiska rörelsen Pegida på söndagen slet ut sidor ur koranen nära det nederländska parlamentet i Haag och stampade på dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.