Carl Bennet: Min förmögenhet är teoretisk

Uppdaterad
Publicerad

Industrimannen Carl Bennet är en av Sveriges tio rikaste personer enligt Forbes. Hans förmögenheten har vuxit kraftigt under pandemin.

– Vi tillverkar produkter som räddar liv och det har omvärlden värderat högt, säger han till SVT:s Agenda.

Industrimannen Carl Bennet, 70 år, är nummer 358 på amerikanska Forbes lista med världens miljardärer. Han är bland de tio rikaste personerna i Sverige.

Han kontrollerar fem bolag på Stockholmsbörsen och är huvudägare i Getinge som tillverkar medicintekniska produkter samt ägare av Elanders, Arjo och Lifco AB.

Hans förmögenhet har vuxit från 28 miljarder kronor i mars 2019 till 82 miljarder kronor i januari 2022, enligt Forbes.

Han är den i Sverige vars förmögenhet ökat mest procentuellt.

– Det är inte bra när klyftorna ökar. Men om du tittar på min förmögenhet så är den teoretisk och den har skett i områden som har stått pandemin nära. Vi tillverkar produkter som räddar liv och det har omvärlden värderat högt, säger Carl Bennet.

Han fortsätter:

– Att förmögenheten växt hos de allra rikaste, det är okej om man har en stark välfärdsstat. För innovation har så stor betydelse för utvecklingen i världen, och även vårt eget land. Men det är ju viktigt att satsa på välfärdsstaten, och där är Sverige ett föredöme.

”Glädjande om det får ett bra värde”

Tillsammans med Rune Andersson köpte han Getinge av Electrolux 1989. De drev bolaget tillsammans i nästan ett decennium och gick sedan skilda vägar och Carl Bennet drev bolaget vidare.

– Jag tycker att det här är viktigt att det här kan utvecklas och sen är det glädjande om det får ett bra värde.

Se hela intervjun med Carl Bennet på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.