Foto: Patrick Sörquist/TT/Svd

Industrimannen Sverker Martin-Löf död

Uppdaterad
Publicerad

En av Sveriges tyngre industrimän, Sverker Martin-Löf, är död.

Han började sin bana i norrländsk skogsindustri, nådde toppen för mäktiga Industrivärden, innan karriären fick ett skandalmässigt slut.

Sverker Martin-Löf, är död. Han blev 79 år, uppger hans familj för TV4 Nyheterna.

Hans karriär började i norrländsk skogsindustri och gick i sin fars fotspår. Han hade bland annat ledande poster i skogskoncernen SCA där han var mångårig vd. Sedermera blev han även styrelseordförande i samma bolag.

Så småningom lyftes han upp som styrelseordförande i det mäktiga investmentbolaget Industrivärden som är storägare i Handelsbanken, AB Volvo, SCA, SSAB, Ericsson, Skanska och Sandvik.

Det var också där hans karriär tog slut. I efterspelet till den då mycket uppmärksammade SCA-jakthärvan med bland annat mututredningar, som dominerade medierna 2015, tvingades han samma år bort från sin post som svensk industris då kanske tyngsta post – den som ledare för maktsfären Handelsbanken-Industrivärden.

Själv ansåg han sig blivit utsatt för ett kuppartat mediedrev

Även flera andra tunga makthavare åkte ut i kylan i samma veva och ett maktskifte genomfördes i Industrivärden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.