-Industrisemestern är inte något vi talar om längre, säger Lars Jilmstad, presschef på Svenskt Näringsliv.
Han får medhåll av Irene Wennemo, näringspolitisk chef på LO, som inte heller tycker att det är en särskilt relevant företeelse längre.
Den traditionella industrisemestern, då stora delar av produktionen bommade igen och fabrikerna tömdes på semestertörstande arbetare, sammanföll i stort med juli månad.
Majoriteten av svenskarna är fortfarande lediga i juli, men semestervanorna har förändrats betydligt de senaste åren. Många tar inte ut hela semestern på sommaren, utan spar kanske en vecka till hösten.
Svårt att stänga verksamheter
Den alltmer globaliserade handeln har också gjort att det är svårt att stänga igen verksamheter under flera veckor.
-Kunderna finns på flera ställen i världen och man måste producera när det finns efterfrågan, säger Lars Jilmstad.
En annan trend som varit tydlig i flera år är att svenskarna sedan inträdet i EU förskjutit sin ledighet mot augusti, då många andra länder i Europa har sin semester.
Förskjutning mot augusti
Irene Wennemo säger att man ”sett tecken på att det är så”, men än så länge finns ingen statistik som visar på den utvecklingen. För LO:s del har industrisemestern även blivit mindre relevant i och med att andelen medlemmar som jobbar inom tjänstesektorn ökat i förhållande till de som jobbar inom industrin.
-Och stora delar av tjänstesektorn håller ju igång, säger hon.
Men det finns trots allt fortfarande fabriker som stänger för semester.
-Torslandafabriken stänger under vecka 29-32. Där tillämpar man semsterstängt. Men under ledigheten så ställer man om för förändringar i produktionen, säger Stefan Elfström, presstalesman på Volvo Personvagnar.
TT