”Inför 18-årsgräns för modeller”

Uppdaterad
Publicerad

En 18-årsgräns för fotomodeller. Det menar före detta modellen och entreprenören Emma Wiklund kan bidra till att förändra det förvridet smala modellidealet.

SVT rapporterar i dag om Israel som är första landet i världen att lagstifta om för smala modeller. Modeller med ett BMI under 18.5 får inte användas i reklam eller på catwalken. Emma Wiklund ställer sig positiv till lagen men menar att den kan vara svår att följa upp då modellbilderna är hårt retuscherade.

– Allt som skapar debatt är bra. För det har blivit värre och mycket smalare sedan jag jobbade på 90-talet, säger Emma Wiklund.

Regler mot för smala modeller

”Barn ska vara barn”

För att motverka det smala idealet anser Wiklund att man bör införa en 18-årsgräns för modeller. Själv var hon 20 när hon började modella.

– I dag är många modeller inte ens i puberteten och så börjar de mixtra för att hålla sig smala. Barn ska vara barn.

Wiklund anser att ett stort problem är designernas provstorlekar som modellerna ska komma i blir allt mindre.

– När jag jobbade var provstorlekarna 36-38 och i dag är de nere på 32-34. Många tycker det är fruktansvärt och till exempel Vogue har vädjat till modeföretagen att sy upp större provstorlekar så att de kan boka hälsosammare modeller, säger hon.

Ett samhällsproblem

För att komma åt problemet måste modeföretagen och bokarna ta sitt ansvar menar hon.

– Detta är ett samhällsproblem. Precis som ett företag tar ansvar i miljöfrågor borde de ta ansvar för detta.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regler mot för smala modeller

Mer i ämnet