En bild ur H&M:s globala höstkampanj. Foto: Skärmdump från hm.com

H&M: Våra modeller är för smala

Uppdaterad
Publicerad

Israel blev första landet i världen att införa en lag mot för smala modeller, man får inte ha ett BMI på mindre än 18,5 och modella i reklam eller på catwalken.

”Ser förfärligt ut”

En av de drivande bakom lagen är den israeliska modefotografen Adi Barkan, som kritiserar det svenska modeföretaget H&M för att modellerna i deras globala höstkampanj är för smala.

– Det är uppenbart att flera av dessa kvinnor har ett BMI på mindre än 18,5, det ser förfärligt ut. Jag vet inte om de har photoshoppat de här bilderna, men ingen kan säga till mig att det är bilder på friska kvinnor, säger Adi Barkan till SVT.

Syftet med det israeliska förbudet mot underviktiga modeller är att undvika anorexi och skeva kroppsideal. I Israel är anorexia den vanligaste dödsorsaken bland unga mellan 15 och 23, enligt läkaren och före detta parlamentsledamoten Rachel Adotto.

Trots att lagstiftningen är unik i sitt slag så har den hittills varit tandlös. Inget fall har ännu prövats i domstol. Rachel Adotto har i dag kontaktat advokat och de tänker nu pröva om H&M brutit mot israelisk lag.

– Det är uppenbart att de inte följt israelisk lag, säger Rachel Adotto till SVT.

HM: Vissa för smala

H&M:s presskontakt Karin Bringevall säger i ett mejl till SVT att frågan är viktig för dem, och medger att det kan handla om för smala kvinnor.

– Vi håller med om att vissa av modellerna är för smala och det är något vi kommer att se över. Den här frågan är mycket viktig för oss och något vi arbetar med att förbättra. Sunt ideal är något vi värdesätter högt och denna fråga är ständigt i fokus, skriver Karin Bringevall.

H&M är verksamma i 53 länder och medger att deras kampanjer får stort globalt genomslag, och därför har de ett ansvar i frågan.

”Arbetar inte med märkbart underviktiga”

– Vi arbetar inte med modeller som är märkbart underviktiga. Vi tycker att det här är viktiga frågor som vi själva diskuterar dagligen, skriver Karin Bringevall.

Fotografen Adi Barkan är skeptisk till att H&M tar avstånd från underviktiga modeller nu, och inte tidigare.

– Varför fotografera dem och sen när bilderna är ute ta avstånd? Det handlar inte bara om smal eller för smal utan om liv och död. Det är bättre att de har koll på modellerna innan de fotograferas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regler mot för smala modeller

Mer i ämnet