Nu slipper Dror Ben Davids, till höger, höra att hon borde banta om hon ska vara modell. Den nya lagen förbjuder också retuschering av bilder i tidningar. Om det sker måste det framgå tydligt. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Israel lagstiftar mot för smala modeller

Uppdaterad
Publicerad

För smala modeller göre sig icke besvär på catwalken i Israel. Som första land i världen lagstiftar de bort dem i kampen mot anorexi.

Tidigare i år trädde världens första lag mot för smala modeller i kraft i Israel. Modeller med ett BMI under 18,5 får inte användas i reklam eller på catwalken. Syftet är att motverka aneroxi och snedvridna kroppsideal.

Nu vill lagens förespråkare föra de som bryter mot lagen till domstol och göra lagen ännu strängare

– Just nu förbereder vi en stämning mot ett modeföretag, berättar den före detta parlamentsledamoten och läkaren Rachel Adatto.

Det var hon som drev igenom lagen som trädde i kraft i mars i år. Men hittills har ingen fällts för att bryta mot den.

– Det ska helst vara en organisation mot ätstörningar eller en anorektiker som stämmer företaget för att anställa för smala modeller, säger Rachel Adatto.

Anorexia vanlig dödsorsak bland unga

Lyckas man stämma ett modeföretag eller en tidning som bryter mot lagen, så hoppas Rachel Adatto att man också ska kunna mobilisera tillräckligt med opinion för att få lagen att bli strängare och kriminalisera de som anställer för smala modeller.

– I Israel är ätstörningar den främsta dödsorsaken bland unga i åldrarna 15-23, berättar Rachel Adatto.

Inte cancer, Inte bilolyckor. Utan just aneroxia.

Genom att lagstifta mot sjukligt smala modeller vill man nu ta bort dåliga förebilder från reklam och tidningar och på det sättet förespråka friskare ideal.

Den nya lagen förbjuder också retuschering av bilder i tidningar. Om det sker måste det framgå tydligt.  

Problemet är bara att lagen hittills varit för tandlös.

– Jag har alltid fått höra att jag borde gå ner ett par kilo, suckar Dror Ben David, som extraknäcker som fotomodell.

Dror Ben Davids högsta dröm som 16-åring var att bli modell. Men trots att hon redan var ganska smal, fick hon hela tiden samma råd; att gå ner i vikt och återkomma.

Men i dag är det ingen som får be henne banta, det är olagligt.

Vill skapa hälsosammare förebilder

– Vi i modebranchen har stort ansvar för att ändra dagens idealbild av kvinnan, säger Adi Barkan, modefotograf och ägare till en av Israels största modeagenturer, och en av de som kämpat för lagen mot för smala modeller.

– Vi kan skapa hälsosammare förebilder för unga människor, säger han.

Enligt Adi Barkan har kraven på allt smalare modeller bara ökat med åren, liksom antalet fall av ätstörningar bland unga. Han vill också att lagen ska bli strängare för att den ska kunna spela någon avgörande roll.

– Precis som man får böta för att röka på offentlig plats så borde man få böta när man använder för smala personer i reklam och på catwalken, tycker han.

Men även om lagen i nuläget är något tandlös så menar Rachel Adatto att man i alla fall har fått upp ungas ätstörningar på agendan i Israel.

– Förr var det ingen som pratade om anorexia. Tack vare lagen så har vi börjat diskutera frågan i Israel. Och det är en effekt av att lagen finns.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regler mot för smala modeller

Mer i ämnet