Inga pengar första sjukdagen – nu återinförs karensavdraget

Uppdaterad
Publicerad

Under pandemin har den som sjukanmält sig från jobbet sluppit bli utan pengar första dagen hemma. Men från och med idag försvinner ersättningen för karens.

– Många har inte råd att vara hemma, säger Johan Ingelskog på Kommunal.

Sedan i mars 2020 har alla som drabbas av karensavdrag på lönen den första sjukdagen kunnat ansöka om en ersättning på 810 kronor hos Försäkringskassan. Hittills har myndigheten betalat ut ersättning för 7,6 miljoner sjukdagar, till en kostnad av 5.9 miljarder kronor. 

Införandet av ersättningen motiverades av regeringen med att den skulle underlätta för personer med symptom att stanna hemma från jobbet, och på så vis bromsa smittspridningen i samhället. Men från och med i dag tas alltså ersättningen för karens bort. I alla fall tillfälligt.

Coronapandemin

Öppnar för att ta bort karensdagen helt 

Samtidigt som den tillfälliga ersättningen nu tas bort, så öppnar regeringen för att slopa karensavdraget helt i framtiden. På en pressträff den 8 september meddelade socialförsäkringsministern att en utredning kommer att tillsättas.

– Vi kommer utreda karensavdraget med fokus på de personer som har yrken där man möter sårbara grupper, inte minst inom äldreomsorgen och sjukvården, sa socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

Facken vill se förändring

Slopad karensdag är en åtgärd som flera av de stora fackförbunden länge har efterfrågat.

– Karensavdrag är ett otyg på svensk arbetsmarknad, speciellt för personer som inte kan jobba lite halvsjuka hemifrån som många tjänstemän, akademiker och chefer kan göra. Många har inte råd att vara hemma, säger Johan Ingelskog, avtalssekreterare på Kommunal.

Men har man inte ett ansvar själv för att stanna hemma om man är sjuk, oavsett om man får ersättning eller inte?

– Jo, men samtidigt är ju karenspengarna för många inom Kommunal ett sätt att få mat på bordet. Försäkringen vi har slår väldigt orättvist, säger Johan Ingelskog.

En som utnyttjat ersättningen på 810 kronor när hon varit sjuk, och som hoppas på att karensavdraget ska slopas helt framöver, är undersköterskan Newal Alwan.

– Det betyder jättemycket eftersom jag har barn också, det täcker mycket, pengarna som man får, säger hon. 

Andra ersättningar som upphör helt eller förändras den 1 oktober 2021

Ersättning för riskgrupper och ersättning för vissa närstående till person i riskgrupp

Kan dock sökas retroaktivt för dagar man inte kunnat arbeta som skett innan den 1 oktober.

Ersättning för vab

Från och med dag 8 ska intyg bifogas ansökan. Intyget kan utfärdas av sjuksköterska eller läkare.

Sjukpenning

Läkarintyg krävs från och med dag 8 i sjukperioden.

Smittbärarpenning

Läkarintyg krävs från första dagen, oavsett om det gäller Covid-19 eller någon annan samhällsfarlig eller allmänfarlig sjukdom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet