Foto: TT

Inga svenska Jasplan mot IS

Publicerad

Sverige kommer inte att skicka Jas Gripenplan till stöd för Frankrikes kamp mot Islamiska staten. Istället erbjuder regeringen bland annat att bistå Frankrike med flygtransporter.

Sverige ska i ett första paket erbjuda Frankrike 50-100 timmar av Sveriges 160 timmar inom det internationella systemet för strategiska flygtransporter. Dessutom ska Sverige våren 2017 ställa upp med ett Herkulesplan, TP84, i FN-insatsen Minusma i Mali.

Ytterligare ett par stabsofficerare ska också skickas till Minsuma eller till FN:s fredsobservatörstyrka i Mellanöstern.

Sverige ska också behandla en förfrågan från Frankrike om tillgång till svenskt försvarsmateriel. En fråga som enligt regeringen måste beslutas av riksdagen.

Kan komma att ändras

Paketet beräknas kosta 40 miljoner kronor.

– Detta är ett rejält militärt bidrag. Vi bidrar både till Syrien, Irak och Nordafrika, säger utrikesminister Margot Wallström.

Regeringen säger dock nej till att erbjuda Gripenplan.

Utesluter inget

På frågan om varför regeringen säger nej till att skicka Jas Gripen till stöd för Frankrikes kamp mot IS säger försvarsminister Peter Hultqvist att han inte utesluter något inför framtiden.

– Vi har försökt haft en bredare ansats. Jag utesluter inte något och pekar inte ut något, vi kommer följa utvecklingen, säger Peter Hultqvist.

Statsminister Stefan Löfven (S) mötte Frankrikes premiärminister Manuel Valls vid ett möte i Berlin i lördags. Enligt egen utsago frågade han då hur Sverige bäst kan hjälpa Frankrike.

– Han (Valls) svarade då att flygtransporter skulle vara till stor hjälp, att bli avlastade i de fredsbevarande styrkorna i norra Afrika och materiel. Och det är precis det vi levererar, säger Stefan Löfven till TT.

Ställde upp i Libyen

Bakgrunden till dagens besked är att Frankrike, strax efter terrordåden i Paris 13 november, begärde stöd från övriga EU-länder i kampen mot Islamiska staten (IS). Försvarsminister Peter Hultqvist har även fått ett brev från sin amerikanske kollega med en liknande önskan om ett utökat stöd till koalitionen mot IS.

De fyra Allianspartierna föreslog sedan att Sverige ska kunna skicka Jas Gripenplan till stöd för Frankrike.

Senast Sverige ställde upp med Gripenplan i en internationell insats var i Libyen 2011. De planen användes för spaning och fick inte attackera mål på marken.

Frankrike tackar

I ett kort meddelande till det svenska utrikesdepartementet tackar Frankrike för bidraget regeringen nu erbjuder i kampen mot IS. Det är glädjande och visar på den gemensamma viljan hos Frankrike och Sverige för att förstärka insatserna mot lS och för att stabilisera läget i konfliktområden som Mali eller Centralafrika.

”Det är betydelsefullt bidrag”, heter det i det franska uttalandet, enligt TT.

Knutson om Jas-bråket

Det är första gången EU:s klausul om solidaritet och försvar tillämpas och diskussionen om Sveriges stöd till Frankrike kommer att fortsätta eftersom de borgliga partierna anser att den insats som regeringen nu säger ja till är alldeles för begränsad, säger SVT:s inrikespolitiske kommentaror Mats Knutson.

– Hur regeringen hanterar Frankrikes förfrågan kan komma att påverka landets stöd till Sverige om Sverige utsätts för ett väpnat angrepp i framtiden, menar oppositionen, säger Mats Knutson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer