”Inga tecken på svensk inblandning i skyltstöld”

Uppdaterad
Publicerad

Svensk polis har inga som helst indikationer på att någon i Sverige skulle vara inblandad i stölden av den ökända skylten ”Arbeit macht frei” från nazisternas dödsläger i Auschwitz.

Fem män sitter anhållna i Polen för brottet.

-Och vi har inte hört något från våra polska kollegor och förväntar oss inte heller det under julhelgen, säger kommissarie Bertil Olofsson vid Rikskrim.

Varken förundersökningsledaren vid åklagarämbetet i Krakow eller polsk polis har bekräftat uppgifterna i polska medier från tisdagen om att de polska tjuvarna, som av allt att döma är yrkeskriminella, skulle ha en uppdragsgivare i Sverige.

Åklagare Artur Wrons sade bara på en presskonferens på tisdagen att hjärnan bakom stölden inte är polsk medborgare.

-Våra ansträngningar de närmaste dagarna blir att identifiera denna person, som finns i ett europeiskt land, sade Wrons.

När TT på onsdagen var i kontakt med Wrons kontor kunde, eller ville, ingen bekräfta uppgifterna om att spåren skulle peka mot en svensk inblandning.

Den järnsmidda skylten om att arbete är vägen till frihet, unik i sin djupa cynism, satte nazisterna upp över ingången till koncentrationslägret i polska Oswiecim, på tyska Auschwitz, cirka ett år efter att Tyskland hade ockuperat Polen.

Åklagaren riktade vid sin presskonferens hård kritik mot museets ledning för att tjuvarna under fredagsnatten ostörda kunde ta ner den fem meter långa och 40 kilo tunga skylten och dessutom återvända, när de efter ett första försök misslyckats att få ner den.

De fem misstänkta tjuvarna greps i söndags i Gdynia vid Östersjökusten, då polisen också återfann smidesskylten i tre delar.

-De var inga experter, men de var relativt billiga att hyra in, sade åklagare Wrons om de gripna, som riskerar tio års fängelse.

Stölden har väckt en enorm uppmärksamhet och vrede över hela världen och lättnaden var stor i Polen när det stod klart att inga polska extremister eller fascister låg bakom brottet.

Fram tills att Sovjetarmén i januari 1945 befriade Auschwitz hade nazisterna hunnit mörda cirka 1,5 miljoner människor, de flesta judar, i lägret.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.