Ingela Hessius: ”Oerhört ovanligt att dömas till livstid i Danmark”

Uppdaterad
Publicerad

Peter Madsen döms till Danmarks strängaste straff, livstids fängelse, för mordet på journalisten Kim Wall. Han blir Danmarks 15:e brottsling de senaste 10 åren att dömas till det.

Likt Sverige kommer straffet att tidsbegränsas senare. I Danmark kan det ske först efter tolv år.

– Det är oerhört ovanligt att en person som döms för ett mord döms för livstid i Danmark. Men alla de här försvårande omständigheterna gör att rätten har funnit att det finns inget annat alternativ än lagens strängaste straff för hans del, säger advokat Ingela Hessius.

Domaren slår fast att Madsen tidigare bjudit in tre andra kvinnor till ubåten. Och hans sökningar på nätet visar att han varit intresserad av våld mot kvinnor.

– Kim Wall, som skulle göra det här reportaget, blev det första tillfället som bjöds så att säga. Hon blev oturlig nog offret för de förberedelser han förmodligen gjort ganska länge, säger Ingela Hessius.

Domen överklagas

Peter Madsen kommer överklaga domen. Tills dess har åklagaren krävt att han sitter fortsatt häktad i väntan på att målet prövas i nästa, högre, instans.

– Till skillnad från Sverige så är inget från rättegången inspelat. När man överklagar i Sverige spelar man till exempel upp vittnesmål och liknande. Men i Danmark ser det väldigt annorlunda ut, förklarar Ingela Hessius.

Rättens ordförande behövde ingen betänketid och beslutade för fortsatt häktning samt restriktioner.

”Skriver kanske rättshistoria”

Utöver mord, dömdes Madsen också för brott mot griftefriden och sexualbrott under försvårande omständigheter.

– Madsen kanske skriver rättshistoria i det avseendet och blir en person som får sitta mycket längre än alla andra i Danmark. Men det är helt omöjligt att svara på, säger Ingela Hessius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.