Beslutet kommer från den svenska luftfartsmyndigheten Transportstyrelsen som på tisdagseftermiddagen hade ett telefonmöte med svenska flygbolag.
Det betyder att det svenska luftrummet även i fortsättningen är indelat i en zon där ingen flygning medges och en zon där luftrummet är helt öppet.
På tisdagens möte var det inget flygbolag som krävde att själv få avgöra om det är säkert att flyga i zon två, något som under tisdagen infördes i flera andra europeiska länder.
Komplicerad analys
Som grund till analyserna av askläget ligger framför allt kartor från London Volcanic Ash Advisory Centre, som är en del av brittiska Met Office. Men även kartor från Eurocontrol har vägts in. Dessa kartor visar dock endast riktlinjer för zon 1-områden, i vilka det råder totalt flygförbud.
Enligt Anders Lundblad, presschef på Transportstyrelsen, är det inte helt enkelt att få en perfekt överblick.
-Det är ett svårt jobb eftersom vi inte gör några egna mätningar i Sverige. Och det är det som är ett av problemen – att få en bra koll på allt vi tittar på, säger Anders Lundblad.
Olof Nordangård/TT
De tre zonerna
• I Zon 1 råder flygförbud på grund av mycket hög koncentration med aska.
• I Zon 2 finns det en möjlighet att använda luftrummet efter att staternas myndigheter koordinerats. I Sverige flyger man inte i denna zon.
• I Zon 3 finns det inga spår av aska och inga restriktioner för flyget är aktuella.