Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mats Knutson om Natoprocessen och läget efter Ulf Kristerssons säkerhetsmöte med partierna.

”Ingen borgfred i sikte trots det allvarliga läget”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Trots det allvarliga säkerhetsläget är det inte tal om någon borgfred. Tvärtom tog det inrikespolitiska bråket om säkerhetspolitiken ny fart efter tisdagens partiledarmöte med statsministern.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Statsministern Ulf Kristersson (M) vädjade på tisdagen till riksdagens partier att undvika splittring i ett allvarligt läge. Hans budskap efter det säkerhetspolitiska mötet med riksdagens partiledare var att alla behöver bidra till att kyla ner temperaturen.

Men denna förhoppning kom snabbt på skam. Det är uppenbart att någon borgfred mellan riksdagspartierna inte är i sikte trots ett besvärligt läge.

Nytt infekterat bråk

Efter mötet med statsministern utbröt tvärtom genast ett nytt infekterat bråk mellan S-ledaren Magdalena Andersson och SD-ledaren Jimmie Åkesson. Bakgrunden är att Andersson kritiserat statsministern för att i detta krisartade läge luta sig mot ett parti som Sverigedemokraterna. Ett parti, som enligt Andersson, är säkerhetspolitiskt opålitligt.

Det här har fått Jimmie Åkesson att reagera. Han gick på tisdagen till motangrepp mot Andersson och menade att Socialdemokraterna endast försöker dölja sina egna misstag, till exempel samarbetet förra mandatperioden med den dåvarande politiska vilden Amineh Kakabaveh.

Men den inrikespolitiska debatten rymmer också andra frågor. Socialdemokraterna har kritiserat Kristersson för olyckliga ordval i den offentliga krishanteringen. Även SD-ledaren Jimmie Åkesson har anklagat Kristersson för undfallenhet gentemot Turkiet.

Pressande för Kristersson

Den här debatten är givetvis pressande för en statsminister som gjort Nato-frågan till regeringens kanske viktigaste fråga just nu. En konsekvens av koranbränningen förra helgen har ju inneburit att den svenska Nato-processen tvärstannat. Flera viktiga möten mellan Sverige och Turkiet har ställts in.

Tisdagens möte ska tolkas som ett försök att få med riksdagens oppositionspartier bakom regeringens linje i krishanteringen efter koranbränningen. Men om Kristersson hoppades att tonläget skulle kylas ner blev han nog besviken efter gårdagen.

Tisdagens möte ska också tolkas som en signal till väljarna om allvaret i situationen. Varje regering prövas i kristider och väljarnas dom i efterhand kan spela en avgörande roll för hur en regering värderas.

Flerdimensionell kris

Den säkerhetspolitiska krisen för svensk del är just nu flerdimensionell. I grunden ligger det ryska angreppskriget mot Ukraina och ovissheten hur denna konflikt utvecklas, dvs risken för eskalation och vilka konsekvenser det kan få för Sverige och närområdet.

Den andra delen gäller Nato-frågan där det finns brett stöd i riksdagen för ett Nato-medlemskap, men där medlemsprocessen tagit tvärstopp efter förra helgens koranbränning i Stockholm. Hur och när denna process kan inledas igen är oklart.

Den tredje beståndsdelen i denna kris, och den som var huvudfokus vid tisdagens möte med statsministern, handlar om den desinformationskampanj med hat och hot som tagit fart efter koranbränningen. Läget beskrivs som allvarligt och Myndigheten för psykologiskt försvar, MPF, varnar bland annat för de aggressiva budskap som förs fram att Sverige är ett legitimt mål för terrorattacker.

Också ryska statsaktörer är delaktiga i denna omfattande desinformationskampanj med falska påståenden som syftar att skada Sverige och Finlands Nato-process. Ett av Rysslands viktigaste utrikespolitiska mål avseende just Sverige och Finland är att försöka hålla dessa länder utanför Nato.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.