Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Konflikt mellan Andersson (S) och Åkesson (SD): ”S har kopplingar till PKK”

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga av riksdagens partiledare kallades under tisdagen till möte för att diskutera Sveriges säkerhet. Men redan innan samtalet hann starta var den inrikespolitiska konflikten igång.

– Sverigedemokraterna sätter sina partipolitiska intressen före Sveriges, sade Magdalena Andersson (S).

– Jag befarar att Socialdemokraterna kommer att använda mötet i helt andra syften och föra något slags inrikespolitiskt krig, sade Jimmie Åkersson (SD).

Statsminister Ulf Kristersson (M) bjöd under tisdagseftermiddagen in riksdagspartiernas alla partiledare till ett möte om det säkerhetspolitiska läget på ett möte. Bakgrunden till mötet var de hot som riktats mot Sverige efter den senaste tidens aktioner i Stockholm.

Magdalena Andersson välkomnade Kristerssons inbjudan. Inför mötet påpekade hon dock att hon ser problem med Sverigedemokraternas roll i utrikes- och säkerhetspolitiken.

– Medan jag gör allt jag kan för att stötta regeringen i det här läget agerar Sverigedemokraterna precis tvärtom och sätter partipolitiska intressen före Sveriges, sade hon till SVT.

– Det handlar om de uttalanden som kommit från SD i justitieutskottet att anordna bokbål. Det är inget som främjar svenska intressen.

Åkesson: Inte uppmanat att bränna böcker

Enligt Jimmie Åkesson har ordföranden i justitieutskottet – Richard Jomshof (SD) – inte uppmanat till sådana handlingar.

– Han har snarare sagt att man har rätt att göra det. Han tycker att det är fel, framför allt i det här läget, men man har den möjligheten om man vill – precis som att man får bränna bibeln och Pippi Långstrump.

SD-ledaren passade också på att rikta en känga mot S.

– Vill man ha den här debatten kommer jag säga vad jag tycker, inte minst om Socialdemokraternas kopplingar till PKK och andra organisationer som Turkiet har problem med, sade han.

– Det är något utav det dummaste jag har hört, säger Magdalena Andersson efter mötet om Jimmie Åkessons kommentar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elisabeth Marmorstein: Oppositionens kritik kommer nog inte avta – även om S är medvetna om den allvarliga situationen. Foto: SVT

Kristersson: Det höga tonläget passar sig väldigt illa

Under en presskonferens efter mötet tryckte Ulf Kristersson på att det var bra att alla partiledare kommit dit och att de fått samma information, men ville inte gå in på samtalet i sig.

Däremot kommenterade han det ordbråk som skett mellan S och SD redan inför mötet.

– Jag tycker att det här höga tonläget präglat av vanlig svensk inrikespolitik passar sig väldigt illa i den här situationen.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.