Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Statsminister Ulf Kristersson (M) och Mikael Tofvesson, avdelningschef för operativa avdelningen på Myndigheten för psykologisk försvar, håller en pressträff efter ett möte om Sveriges säkerhet som statsministern bjudit in riksdagspartiernas alla partiledare till. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kristersson: ”Alla behöver bidra till att kyla ner temperaturen”

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagskvällen höll statsminister Ulf Kristersson (M) en pressträff med anledning av det säkerhetspolitiska mötet mellan riksdagspartiernas partiledare.

– Det viktigaste med mötet var att alla partiledare, oavsett uppfattning i den formella Natofrågan, ska få en god förståelse för läget och vilka krafter som nu agerar i Sverige och utomlands. Alla behöver bidra till att kyla ner temperaturen, säger han.

Efter mötet samtalade statsministern även med FN:s generalsekreterare António Guterres över telefon.

– Jag har informerat honom om läget just nu i Sverige och understryker vikten av att alla människor som talar med ledare runt om i världen, och som har respekt med sig i de samtalen, kan hjälpa oss att förklara att Sverige inte söker strid med omvärlden.

Sveriges Natoförhandlare Oscar Stenström och den svenska nationella säkerhetsrådgivaren, Henrik Landerholm, är just nu på väg till Washington DC för att träffa den amerikanska presidentens säkerhetsrådgivare, meddelade Kristersson vidare.

Kristersson: ”Nyttiga idioter”

Aktionerna i Stockholm har gjort det tydligt hur komplext skyddet mot Sveriges säkerhet är, och hur nära sammankopplade enskilda nationella händelser är med större internationella skeenden runt om i världen, menar Kristersson.

– Vi såg det i våras med de koranbränningar som ägde rum. Den här gången handlade det specifikt om upphängningen av en docka som skulle likna den turkiska presidenten och därefter bränningen av koranen utanför den turkiska ambassaden.

– De individer och grupper som genomförde den här sortens aktioner blir i det säkerhetspolitiska läget nyttiga idioter för krafter som vill Sverige illa.

Tonläget mot Sverige mer aggressivt nu

Även Mikael Tofvesson, avdelningschef för operativa avdelningen på Myndigheten för psykologiskt försvar, medverkade under pressträffen. Han säger att tonläget mot Sverige är mer aggressivt nu än vad det har varit tidigare.

– Utöver de generella reaktionerna som vi har sett i omvärlden där folk har varit upprörda över bland annat koranbränningen ser vi att samma utländska aktörer, som var aktiva under LVU-kampanjen och påskkravallerna, sprider hat, hot och desinformation rörande svensk rättssäkerhet och hur vårt samhälle fungerar.

Enligt Tofvesson försöker utländska aktörer också sprida idén om att Sverige är ett legitimt mål för exempelvis terrorism.

– Vi noterar att ett större antal våldsbejakande budskap har varit aktiva och synliga i jämförelse med LVU-kampanjen och påskkravallerna. Dock måste vi understryka att vi inte bedömer själva terrorhoten, det är säkerhetspolisens ansvar, säger han. 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Tofvesson, avdelningschef på Myndigheten för psykologisk försvar berättar om det hat, hot och desinformation som sprids om Sverige utomlands i nuläget.

Se hela pressträffen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.