JAS 39D Gripen. Foto: TT

Bekräftat: Ingen JAS-affär med Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Det är nu bekräftat att Sverige drar sig ur försöken att sälja JAS till Danmark. En affär som uppskattas vara värd uppemot 40 miljarder.

Försvarsexportmyndigheten bekräftar nu för SVT att Sverige inte kommer att sälja JAS 39 Gripen E till Danmark.

Efter flera förhandlingar har Sverige valt att inte lägga ett nytt erbjudande, enligt Sofia Karlberg, kommunikationschef på Försvarsexportmyndigheten.

– Sannolikheten att Sverige ska få sälja i slutändan har varit väldigt liten. Vi har analyserat läget och ansett att det bästa är att dra sig ur.

Dyrt sälja in plan

Motivet bakom beslutet är att det kostar mycket pengar att aktivt sälja in planet och konkurrensen är hård.

De övriga planen är amerikanska Lockheed F-35 Joint Strike Fighter, F-18 från Boeing samt det europeiska stridsflygplanet Eurofighter.

Hoppas på Brasilien

Redan från början har många trott att Danmark ska gå i Norges fotspår och välja det amerikanska alternativet.

För svensk försvarsindustri är dock varje JAS-plan som säljs viktigt. Efter att Schweiz tackat nej står nu hoppet till Brasilien.

– Jag ifrågasätter inte den bedömning som SAAB och Försvarsexportmyndigheten gjort. Det viktiga nu är att få hem brasilienaffären, säger Peter Hultqvist (S), ordförande i försvarsutskottet.

Varför tror du de bedömt att sannolikheten att Danmark köper JAS är låg?

– Ibland är det tydligen annat än prestanda och ekonomi som får avgöra, säger Peter Hultqvist.​​

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.