Vattenfalls vd Magnus Hall kommer ut ur Greenpeace växthus utanför Vattenfalls huvudkontor i Solna. Foto: TT

Ingen kärnkraft efter 2020 utan avskaffad skatt

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfall kan tvingas stänga kärnkraften 2020. Det beskedet gav Vattenfalls vd Magnus Hall idag. Som orsak anger han dyra investeringar för att höja säkerheten. Lösningen för klara det vore att ta bort kärnkraftskatten.

För att Vattenfall ska kunna driva vidare sina svenska kärnkraftsreaktorer måste kostsamma investeringar göras för att leva upp till säkerhetskraven. Men med de låga elpriserna tillsammans med den höjda kärnkraftskatten finns inga ekonomiska förutsättningar för att driva reaktorerna vidare. De var tänkta att vara i drift till år 2040, men nu kanske de måsta stänga redan 2020.

– Vi vill att kärnskraftskatten ska tas bort, säger Hall till SVT Nyheter.

Enligt Hall kommer de ekonomiska kalkylerna inte gå ihop med de nya inversteringar som de är tvunga att göra. Ett krav på öka säkerhet kring kylningen, vilket är ett krav från Strålskyddsmyndigheten. Tidsgränsen är sträng. Det måste vara gjort senast 2020.

– Det går inte ihop om skatten är kvar, säger Hall.

Vad ska ni göra, stänga 2020?

– Det hoppas vi verkligen inte utan hoppas politikerna ska hitta en lösning, säger Hall.

Regeringen håller en dörr öppen för att sänka kärnkraftsskatten och därmed backa från en nylig höjning, eller att till och med ta bort den helt.

– Det här är en fråga som finns på energikommissionens bord, säger näringsminister Mikael Damberg (S).

100 miljarder

Det var sommaren 2013 som Vattenfall började ta mångmiljardförluster på de jättelika utlandsinvesteringarna i framförallt Tyskland och Holland.

Sommaren 2015 kom årets stora förlustbomb: nedskrivningar och avsättningar på sammanlagt 40 miljarder kronor. 17 av de miljarder berodde på stängningen av Ringhals i Sverige. Resten handlade i i huvudsak om förluster och kostnader för brunkol, stenkol och kärnkraft i Tyskland.

När helårsresultatet 2015 redovisades idag hade Vattenfall dragit på sig nedskrivningar och avsättningar på drygt två miljarder kronor till.

Det innebär att Vattenfall vid årsskiftet passerade hisnande 100 miljarder kronor i förluster på nedskrivningar och avsättningar sedan 2013.

Vad säger du om den summan?

– Det är en enormt stor summa. Tyvärr är vi inte ensamma om den, utan alla energibolag råkar ut för detta nu eftersom priserna har blivit väldigt mycket lägre nu än vad man kunnat tro, och värderingarna av våra tillgångar sjunker, säger Magnus Hall, vd för Vattenfall.

Fler förluster kan komma

Men för Vattenfalls ägare, de svenska skattebetalarna, blir förlusterna mångdubbelt mer kännbara än för många andra, eftersom Vattenfall genom åren satsat enorma belopp på att köpa kol- kärnkraft- och gaskraftverk ute i Europa.

– Jag utgår från att när man tog sina beslut så hade man goda skäl för att göra det, men nu har omvärlden förändrats kraftigt, säger Magnus Hall

Kan det bli ännu mer förluster när ni nu försöker sälja brunkolsverksamheten i Tyskland?

– Det kan jag inte svara på, säger Magnus Hall.

Du kan inte utesluta det i alla fall?

– Nej jag vill inte kommentera det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.