Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elisabeth Marmorstein kommenterar hur de senaste siffrorna har sett ut kring väljarbarometern. Foto: SVT samt Stefan Jerrevång / TT

Ingen smakstart för regeringen – svekdebatt och uppskjutna löften

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det blev ingen smakstart för regeringen och deras samarbetsparti.

Uppskjutna vallöften och en besvärande svekdebatt ger oppositionen ett övertag i SVT/Novus.

Elisabeth Marmorstein

Inrikespolitisk kommentator

Tre månader efter valet syns en tydlig opinionsförändring i SVT/Novus. De partier som ville ha Magdalena Andersson (S) som statsminister leder nu över “Tidöpartierna” med drygt fem procentenheter. Socialdemokraternas uppgång sedan valet och det markanta tappet för Sverigedemokraterna ligger bakom förskjutningen.

Förklaringarna är flera men att lova 6,50 i sänkt bensinpris men leverera 14 öre kostar på i väljarstöd, särskilt för ett parti vars valframgång på landsbygden bland annat kan förklaras av i ett missnöje med de höga drivmedelspriserna.

Den svåra ekonomiska situationen med hög inflation och annalkande lågkonjunktur bidrar också till rörelserna i opinionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.