Ingen uppgörelse om bostadsrätter

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen ger upp försöken att få rödgrönt stöd för sitt förslag om att förenkla uthyrning av bostadsrätter. Diskussionerna i civilutskottet mellan allianspartierna, S och MP avbröts på måndagen.

– Det är regeringen som valt att avbryta förhandlingarna, säger Socialdemokraternas Veronica Palm.

S och MP uppger att de var villiga att hitta en helhetslösning, vilket dock skulle ha inneburit mer beredningsarbete. Förutom regler för hur hög hyra som får tas ut, skulle en sådan helhetslösning till exempel också omfatta en möjlighet att överklaga oskälig hyra i hyresnämnden och en bättre andrahandsförmedling.

Enligt bostadsminister Stefan Attefalls pressekreterare så har inspelen från oppositionen främst handlat om krav på nya utredningar och att det därför inte var meningsfullt att fortsätta diskussionerna.

Civilutskottet ska på tisdagen göra ett preliminärt ställningstagande i frågan. Regeringen tror att en förenklad andrahandsuthyrning skulle kunna frigöra tusentals lägenheter främst i storstäderna. S och MP har motsatt sig förslaget främst för att det öppnar för friare hyressättning och varnar för att det leder till kraftigt höjda hyror för dem som redan i dag hyr i andra hand.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.