• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. Läs mer

Arbetsförmedlingen räknar med arbetslösheten kommer att öka med 30-40 000 personer de närmaste åren. Foto: Scanpix

Betalar ut miljarder – utan kontroll av resultatet

Publicerad

Sedan 2008 har Arbetsförmedlingen betalat ut nära fem miljarder kronor till privata aktörer. Men SVT kan avslöja att myndigheten inte vet vilka av alla de bolag som anlitas som verkligen hjälper arbetslösa till jobb – och vilka som misslyckas med sitt uppdrag.

Arbetssökande Erika Bergkvist är 25 år och har pluggat på universitetet. Hon drömmer om att bli kommunikatör men är just nu arbetslös. Nu går hon på bolaget Work for you och deras ”Jobbklubb” i Karlstad. En aktivitet som hon tycker är meningslös.

– Jag sitter av tid, jag förvaras. Vi gör sånt som för mig är väldigt känt för mig. Jag vet redan hur ett cv ser ut, hur man skriver brev, hur man kontakter företag och går igenom platsbanken, säger Erika Bergkvist.
 

Ingen utvärdering


Sedan regeringen 2008 bestämde att Arbetsförmedlingen skulle anlita privata bolag för exempelvis jobbcoachning, etableringslotsar till nyanlända invandrare och rehabilitering har myndigheten betalat ut nära fem miljarder kronor.

Men Arbetsförmedlingen vet inte vilka av företagen de anlitar som hjälper arbetslösa till jobb och vilka som misslyckas.

– När vi jämförde de tjänster vi köpte in och de tjänster vi själva tar hand om såg vi ingen större skillnad. Men vi har ingen utvärdering där vi går in och tittar på olika leverantörer, säger Jan-Olof Dahlgren som är förvaltningsdirektör på Arbetsförmedlingen.

”Vi är bara pengar”
 

Susanne Pettersson har också gått på jobbklubb hos Work for you i Karlstad och hon känner sig kränkt.

– Jag tycker att alla människor ska behandlas med respekt vilket jag inte tycker att de gör. Vi är bara pengar. Därför verkar det som att vi kan behandlas lite hursomhelst, säger Susanne Pettersson.

Misslyckande

Bolaget Work for you som anordnade den kurs som Erika Bergkvist gick i Karlstad fick över 100 miljoner av Arbetsförmedlingen förra året.

– Om någon av våra deltagare upplever att de inte fått det stöd som de förväntar sig av sin jobbkonsult eller att de inte får det bemötandet som de vill ha ser vi det som som ett stort misslyckande. Och då har vi tydliga rutiner och processer för att hantera sådana klagomål, säger Sara Strömberg Davidsson, vice vd på Work for you.

Fakta

Visa

Under 2011 har 958 aktörer haft avtal med Arbetsförmedlingen och levererat tjänster till cirka 140.000 arbetslösa.
Totalt levererade 796 olika aktörer kompletterande förmedlingstjänster till arbetssökande hos Arbetsförmedlingen under 2012. De allra flesta, 767 av aktörerna, är upphandlade enligt lagen om valfrihet.
Under 2012 har drygt 121.000 arbetssökande befunnit sig hos en kompletterande aktör.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar arbetslöshetens vinnare

Mer i ämnet