Den så kallade Junselevargen flyttades fyra gånger 2011- 2013 men återvände norrut varje gång innan den försvann. Foto: Naturvårdsverket

Ingen vargflytt i vinter: ”Saknas praktiska förutsättningar”

Publicerad

Finskryska vargar som går över gränsen kan förbättra genetiken för den inavlade vargstammen. Men Naturvårdsverket har nu beslutat att inga invandrade vargar kommer att flyttas söderut i vinter.

Något akut behov att flytta vargar finns inte enligt Naturvårdsverket som bedömer att vargpopulationen har gynnsam bevarandestatus idag. Dels ligger populationen på cirka 460 vargar över nivån på 300 som bedömts nödvändig, och dels skedde en föryngring 2021 i Norge som tillförde nytt frisk blod till stammen.

-Utöver det finns inte de praktiska förutsättningarna för förvaltningsmärkning och utsättningsområde på plats i dagsläget, säger Hanna Ek, biträdande chef viltförvaltningsenheten.

Flytt ska ge nytt blod

Vargar som kommer in i renbeteslandet har flyttats vid några tillfällen tidigare med blandat resultat. Ibland har vargarna vandrat tillbaka norrut, men ett flyttat par valde att stanna i Tiveden. Nu utreder Naturvårdsverket tillsammans med andra myndigheter riktlinjer för att flytta varg för att få in nytt blod. 

– Flytt av varg kan behöva utföras då det bedöms nödvändigt för vargstammens bevarandestatus i fråga om genetisk tillförsel, om invandring och reproduktion inte skett på naturlig väg under en viss tid, säger Hanna Ek. 

I vinter får länsstyrelserna besluta om vad som ska göras med vargar som ställer till problem, till exempel genom att tillåta skyddsjakt om nödvändigt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.