Foto: TT

Inget åtal mot Wallström

Uppdaterad
Publicerad

Förundersökningen om misstänkt muta rörande utrikesminister Margot Wallströms bostad läggs ner, uppger åklagaren för SVT.

– Det kan inte bevisas att hon fick hyreskontraktet på grund av sin tjänst som utrikesminister. Det krävs ett tjänstesamband som inte går att påvisa, säger chefsåklagare Alf Johansson till SVT.

Utrikesminister Margot Wallström erbjöds förra året ett tillfälligt hyreskontrakt i Stockholm från fackförbundet Kommunal. Hyresavtalet avslöjades i samband med en större granskning av fackförbundet Kommunals krog- och konferensverksamhet.

Enligt åklagare Alf Johansson är det  uppenbart att Wallström har mottagit en förmån, men det kan alltså inte bevisas att hon har fått den just i egenskap av minister.

Skandalen inom Kommunal

Blev inte förhörd

Ett 25-tal förhör har hållits men Wallström själv har inte förhörts. Enligt åklagaren var det inte nödvändigt.

– Det är så ganska ofta i förundersökningar att man håller förhör med ett antal personer och de man från början kanske tänkt sig att hålla förhör med blir inte nödvändigt beroende på vilka uppgifter man får fram.

I en skriftlig kommentar till TT säger Margot Wallström: ”Jag har tagit emot beskedet om att förundersökningen lagts ner. Det är bra att det här har blivit utrett. Nu ser jag fram emot att fokusera helt och fullt på mitt arbete”.

”Ett väntat beslut”

Wallströms försvarsadvokat Tomas Nilsson anser inte heller att den lägenhet Wallström fått hyra av Kommunal kan betraktas som en muta.

– För mig är det här ett väntat beslut. För min del gjorde jag bedömningen att brott inte förelåg, säger han till TT.

Kommunals förre kassör Anders Bergström var tidigare misstänkt för givande av muta men de misstankarna är nu avskrivna.

”Statsråd ska föregå med gott exempel”

Helena Sundén, generalsekreterare för Institutet mot mutor, ansåg i vintras att lägenheten till Margot Wallström kunde röra sig om en muta.

– Det är väldigt positivt att åklagaren vänt på alla stenar i affären. Min uppfattning är fortfarande att det är oerhört viktigt att folk med den här typen av förtroendepositioner agerar på ett sätt som inte öppnar för att deras objektivitet kan ifrågasättas.

Åklagarens slutsats är att lägenheten varit en förmån, men ingen muta. Helena Sundén håller med.

– Förmånen måste på något sätt ses som otillbörlig för att det ska ses som en muta. Men återigen, statsråd och andra personer i förtroendepositioner måste föregå med gott exempel för det handlar i förlängningen om tilltron till vårt demokratiska system.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandalen inom Kommunal

Mer i ämnet