Foto: SVT

Inget besked från C om när kärnkraften ska bort

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson pressades hårt i frågan om kärnkraften i SVT:s Partigrillen. Trots att partiet säger sig vilja avskaffa kärnkraften kunde han inte ge några besked om när det skulle ske.

Inom en generation ska Sverige vara fritt från kärnkraft, skriver Centerpartiet på sin hemsida. Men när partisekreterare Michael Arthursson pressades om vilket år kärnkraften ska vara borta ville han inte ge några klara besked.

– Vi arbetar inte med avvecklingsplaner på det sättet. Vi prövade att sätta avvecklingsplaner som inte fungerade, nu satsar vi istället på att utveckla den energi vi vill ha, säger han och fortsätter:

– Det ges inga statliga subventioner till att bygga eller utveckla ny kärnkraft. Politik är att kompromissa och den kompromiss vi har fått fram har gett en snabb utveckling av förnyelsebar energi.

För lågt försäkrade

Liv Jofjell på föreningen Värmland mot Kärnkraft, som pressade Arthursson, menade att Alliansen visst subventionerar kärnkraft genom att låta kärnkraftverken vara för lågt försäkrade:

– En kärnkraftsolycka kostar hela Sveriges BNP. I dag är kärnkraftverk försäkrade med tre miljarder. Vad är det om inte en otroligt stor subvention?

Vill skärpa kraven

Och Centerpartiet är beredda att trycka på för att få kärnkraftverken att betala mer, sade Arthursson.

– Vi driver på för att kärnkraften ska ta en andel för sina egna risker. Vi är beredd att flera gånger om se över om vi inte kan skärpa de kraven.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.